Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"Vi tycker fotboll är roligast, men barnen är viktigast"

2018-11-07 11:11

Barn och ungdomar slutar idrotta allt tidigare. Nationellt går kurvan för antal aktiva inom idrottsrörelsen nedåt redan vid elva årsålder. Fotbollsföreningen Habo IF har också drabbats av detta. Nu vill de vända den negativa trenden.
  • Skapad: 07 NOV 2018 11:11
Ungdomsidrott

En del av Strategi 2025 är att idrottsrörelsen ska ha en ny syn på träning och tävling. Det innebär att idrottande ska ske på individens villkor, att vi ska hitta nya idrottsformer och att ledarskapet ska fokusera på glädje och prestation snarare än på resultat. Detta skriver Habo IF under på. Habo IF är en fotbollsförening i Habo strax utanför Jönköping. Nu startar de ett förändringsarbete där de ska uppdatera, modernisera och förtydliga sin värdegrund för att hela föreningen ska efterleva den till fullo.

 

Svårt att behålla ungdomar

En av anledningarna till att Habo IF gör den här resan är för att barn och ungdomar slutar med idrott alldeles för tidigt. Det är en trend som måste brytas.

— Vi har såklart märkt att ungdomar slutar idrotta tidigare. I våras hade vi 90 nya barn som ville spela fotboll, samtidigt har vi haft svårt att få ihop homogena lag i våra äldre ungdomsgrupper, säger Niklas Bohman, från ungdomssektionen i Habo IF.

Det är viktigt att barn och ungdomar rör på sig. Idag når knappt en tredjedel av alla barn målen för daglig rörelse. Föreningen vill att unga ska vara aktiva längre, dels för deras egna hälsa, men också för den sociala aspekten föreningslivet erbjuder. Habo IF har i uppdraget som idrottsförening ett förtroende från de 550 aktiva barnens föräldrar att göra just detta.

Läs hela reportaget här.


 

Foto: Mari Widetoft, Instagram, Facebook

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss