Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Vipers unika filosofi ska få fler att fortsätta idrotta

29 JUN 2015 08:00
Till hösten kommer Växjö Vipers damlag i innebandy att spela i division 2, och de gör det med ett unikt tänk där alla spelare får vara med och bestämma, och alla får spela lika mycket.
  • Skapad: 29 JUN 2015 08:00

- Så vitt vi vet har aldrig ett lag med vårt unika tänk spelat i högsta Smålandsserien, säger säger Per-Ola Jönsson i sportgruppen som finns runt laget. - Vi tar tanken med medbestämmande och inflytande hela vägen. Alla spelare blir uttagna till matcher och alla som är uttagna spelar lika mycket. Vi har totalförbud mot toppning. Det gör att alla spelare känner hundra procent förtroende. Vi kommer att ha lag i både division 2 och division 3 där vi har väldigt öppna dörrar mellan lagen. De som satsar lite hårdare på sin sport kommer att spela lite fler matcher i Division 2-laget. Vill man träna lite lugnare under perioder så spelar man mer i Division 3. Ingen dramatik där.

Vipers Damlag startade för ett år sedan. Då var utmaningen att skapa ett lag av spelare som kom från tre olika lag. Stort fokus lades vid teambuilding och sammansvetsning. Laget startade seriespelet i Division 3, och ju längre säsongen gick desto mer lossnade spelet och våren avslutades stark. Dryga 30 spelare spelade i två Division 3-lag och man slutade som fyra i bägge serierna.

Målsättningen är att behålla spelarna inom idrotten så länge som möjligt med mottot ”glädje genom utveckling och upplevelse”. Vipers damlags upplägg att använda taktik istället för toppning som verktyg för att vinna matcher har uppmärksammats i Innebandysverige.

Inför kommande säsong förstärks ledarstaben med ännu mer kompetens, när Niklas Nordén – tränaren för Vipers SSL-lag – kliver in i organisationen som rådgivare.
– Vipers Dam har ett oerhört intressant tankesätt när det gäller att behålla personer i idrotten så länge som möjligt. Det är ett unikt tankesätt i Idrottssverige, sett till seniornivå, att utbildning och utveckling är enda fokusområdena. Vipers Dam har lyckats utveckla innebandyns utvecklingsmodell (SIU) på ett fördömligt sätt och även då tagit upp den på seniornivå vilket ger tjejerna en stor möjlighet för personlig utveckling där resultat inte ens är sekundärt.

- Jag tror att detta synsätt kan komma att bli det som många andra idrotter i Sverige måste efterlikna för att behålla personer inom idrotten.

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss