Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"Vi är fler som älskar än som hatar"

22 NOV 2019 08:58
Under torsdagskvällen mötte Linnéa Claeson 150 åhörare genom sin föreläsning i Jönköping. Det blev en kväll med både skratt och seriösa ögonblick. Föreläsningen var det sista passet i Smålandsidrottens inkluderings- och jämställdhetsvecka.
  • Skapad: 22 NOV 2019 08:58

Mellan den 16e och 21a november har Smålandsidrotten genomfört en inkluderings- och jämställdhetsvecka i distriktet. På flera orter genomfördes föreläsningar och workshops för att lyfta två av våra utvecklingsresor – ”inkluderande idrott för alla” och ”jämställdhet för en framgångsrik idrott”. En av gästföreläsarna under veckan var Linnéa Claeson, som besökte både Kalmar och Jönköping.

Linnéa Claeson är en före detta handbollsspelare som idag studerar juridik och reser runt och föreläser om medmänsklighet, civilkurage och jämlikhet. Under torsdagskvällen i Jönköping stod hon inför cirka 150 åhörare. Claeson väckte diskussioner och tankar om hur man blir modig och vågar agera när man ser eller hör någon bli illa behandlad. Hon berättade hur man på ett enkelt vis kan ta en mellanväg, och säga ifrån utan att skapa en obekväm stämning efteråt.

– Hur vi pratar om varandra förändrar hur vi ser på varandra, säger Linnéa Claeson när hon förklarar varför det är viktigt att vara modig och inte delta i skitsnack och ryktesspridande.

Claeson tog upp laddade ämnen som jämställdhet och invandring på ett lättsamt vis som publiken kunde ta till sig. Hon pratade om strukturer och normer som lever kvar i det svenska samhället. Då och då, stannade hon upp, ställde en fråga och tillät publiken diskutera sinsemellan. Det bubblade av engagemang i rummet och många var ivriga på att återberätta sina samtal högt för Linnéa.

Linnéa Claeson inför 150 åhörare

Det var tydligt att föreläsningen var uppskattad. Seriösa ögonblick blandades med varma skratt. Med orden ”Vi är fler som älskar än som hatar” avslutades en lyckad föreläsningskväll och inkluderings- och jämställdhetsvecka. Efteråt köade många av åhörarna för att få prata och ta en bild med Linnéa Claeson.

Andra pass Smålandsidrotten arrangerade denna vecka var en föreläsning med före detta skidåkaren Maria Rydqvist, utbildning i normer tillsammans med Smålands Fotbollförbund, en workshop om normmedveten idrott med Mångkulturellt centrum, och föreläsning med Navid Modiri.

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss