Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Tidig morgon med Tränarakademins elittränare

20 SEP 2018 08:26
Det är en tidig morgon, men glada ledare från lokala elitklubbar mumsar i sig frukost och diskuterar intensivt. Även om de inte träffas ofta så börjar det surras om frivändningar och karriärsövergångar redan innan första koppen kaffe är uppdrucken.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2018 08:26

Det är Smålandsidrottens och Linnéuniversitetets elitnätverk Tränarakademin som åter har träff.

Dagens pass består av en föreläsning från Växjö Lakers tvåfaldiga guldtränare Sam Hallam. Men trots att Sam pratar i nästan en timme så nämns aldrig ord som ”klubba” eller ”puck”, utan istället är temat idag ”gruppdynamik”. Hur arbetar han för att få ihop ett lag välbetalda storstjärnor till att tillsammans sträva mot ett gemensamt mål: SM-guldet? Det är en spännande timme, där Sam verkligen spräcker nidbilden om att det bara är att köpa ihop ett lag stjärnor för att vinna SM-guld. Deltagarna lyssnar intresserat och många ställer frågor där man drar kopplingar till sin egen verksamhet. För visst går det att dra lärdom av hur det arbetas med gruppdynamik i ett av Sveriges bästa ishockeylag trots att man jobbar med exempelvis tennis, konståkning eller friidrott. Diskussionerna över borden och med Sam håller hög nivå och lärandet av varandra - folkbildningen - visar sig från sin bästa sida.

- Detta är ett perfekt nätverk, jag är ju alltid hungrig på ny kunskap och nya infallsvinklar. Man lär sig alltid något nytt då man träffar de mest rutinerade tränarna, säger en av ledarna som till vardags jobbar med atleter precis under den absoluta toppnivån.

För det är inte vilka som helst som är med i nätverket. Det är chefstränare från några av Sveriges största föreningar, ledare som varit med på OS, VM och EM men också yngre förmågor som finns i skiktet precis under den yppersta eliten. Efter föreläsningen kommer Sam Hallam fram och bollar lite tankar om allt från ungdomsfotboll, morgondagens SHL-premiär mot Timrå och också om det han precis föreläst om.

- Det jag pratade om idag är ingen raketforskning direkt, det går att applicera på alla nivåer. Det handlar i mångt och mycket om sunt förnuft, men mycket om mod. Ett mod om att våga öppna sig som ledare och spelare. Detta är ett utmärkt ställe att dela med sig av denna kunskap, jag kommer gärna tillbaka.

Jag försöker runda av morgonen, då vi redan dragit över en kvart, men diskussionerna fortsätter över borden ändå. Hungern och viljan att lära sig nytt och utvecklas är tydlig och att kunna göra det i ett nätverk där dialogen över idrottsgränserna är i fokus känns väldigt bra.

/David Faxå, idrottskonsulent

Ta kontakt med Smålandsidrottens idrottskonsulent i din kommun så berättar vi mer om vårt arbete med elitidrott.

_________________________________________________________

Om Strategi 2025 – utvecklingsresan: Idrotten gör Småland starkare

Smålandsidrotten har ett brett arbetsfält som omfattar allt från elitidrott till breddidrott. Med 300 000 medlemmar och 50 000 ideella ledare i 1 800 idrottsföreningar i 68 idrotter är småländsk idrott en mycket viktig samhällsaktör. Idrotten bidrar till så mycket gott i samhället och din förening och ditt förbund är en del i det! I länken nedan kan du läsa mer om idrottens samhällsnytta och vad din förening och ditt förbund kan arbeta med inom Strategi 2025 och utvecklingsresan ”Idrotten gör Småland starkare".
Arbetsrum: Strategi 2025 – utvecklingsresan: ”Idrotten gör Småland starkare”

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss