Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Bildbyrån

”Svenska från dag ett” – inkluderingsprojekt i Nybro

2019-04-01 12:53

Smålandsidrotten arbetar just nu med ett projekt i Nybro kommun som går under namnet ”Svenska från dag ett”. Projektet bedrivs på uppdrag av SISU Idrottsutbildarna riks och startade i maj 2018 och sträcker sig fram till december 2019.
  • Uppdaterad: 01 APR 2019 12:53

− Syftet med projektet är att öppna upp för fler nyanlända att kunna ingå inom gemenskapen i det lokala idrottsföreningslivet i Nybro kommun, berättar Christer Gustavsson som är projektledare på halvtid.

När jag pratar med Christer har han precis blivit bjuden på syriansk kaffe av en nyfunnen kontakt.
− Projektet vänder sig till alla barn, unga, föräldrar och äldre som bor i kommunen och är nyanlända både i nuläge och de som befinner sig i ett nytt läge. Jag möter bland annat personer från Syrien, Iran, Irak och Afghanistan.

− Jag fungerar som en mellanhand för nyanlända och föreningslivet och där har jag försökt att på ett nyanserat sätt närma mig svårigheterna och överbrygga allt det som skiljer människor åt i det sociokulturella. Det är viktigt att sätta sig in i kulturskillnader och finna ett mellanläge där alla kan känna sig bekväma och trygga med sin medverkan.

Foto: privat

En rad aktiviteter har genomförts, Christers uppgift blir mycket att informera om idrott och den svenska föreningsmodellen. Han har bland annat föreläst på skolorna på föräldramöten och för elever:
− Jag har berört vikten av rörelse, idrottande, hälsa och värdet av vara deltagande i det som förenar oss människor. Jag har genomfört 15 föreläsningar samt två mötesplatser, ibland med hjälp av tolk, och nått cirka 550 personer vid dessa tillfällen. På dessa skolor kommer jag även ha lektioner framöver kring idrott och hälsa i form av föreläsningar, säger Christer och fortsätter:
− För min del handlar det mycket om att skapa kontakter och bygga relationer, så det fysiska mötet är viktigt. Att knyta kontakter med kommunen och andra partners, såsom SFI i Nybro och Fryshuset ingår också i mitt uppdrag.

Christer berättar att det är ett spännande men ganska komplicerat uppdrag att dra igång olika processer i projektet.
− Det är segregerat i Nybro och att introducera nyanlända i det svenska tankesättet med våra normer är en utmaning. Det är också en utmaning att få igång processer i idrottsföreningarna då allt sker på ideell basis och med små resurser. I Nybro är många nyanlända på ”genomresa” och kortsiktiga planer genomförs men det är svårt att få en kontinuitet med långsiktiga och hållbara resultat. 

Om man blickar framåt planeras ett ”Mini-idrottsforum” tillsammans med fritidsgården Mejeriet.
− Under ”Mini-idrottsforum” planerar vi att föreningar och familjer ska kunna komma samman och samtala under trivsamma former. De föreningar som visar intresse av att medverka kan förse besökare med relevant information om sin föreningsverksamhet och aktivitet. Det fysiska mötet ska stå i centrum och vara kostnadsfritt för utställare och besökare, avslutar Christer.


För mer information om projektet kontakta Christer Gustavsson, Smålandsidrotten, tel. 036-34 54 42, This is a mailto link

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss