Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Sunnerbo Stars i Ljungby − först ut med Vuxen easy basket

09 MAJ 2018 12:08
Idrottsrörelsen förändras! Här är ett spännande initiativ från basketklubben Sunnerbo Stars i Ljungby och Markaryd. Klubben har infört en ny spelform inom basketen som kommer spridas till andra klubbar i Sverige.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:25

Den nya spelformen heter Vuxen easy basket och bidrar till att föräldrar och vuxna motionärer kommer igång och spelar basket. Fantastiskt med initiativ som dessa som bidrar till idrottsrörelsens resa mot målen i Strategi 2025.

Lördagen den 5 maj var det premiär för Sunnerbo Stars ”Basketparty för hela familjen” i Markaryd. Hit kom familjer för att spela Easy basket för de yngsta, den helt nya spelformen Vuxen easy basket för föräldrar och motionärer samt 3×3-turnering för äldre ungdomar och elitspelare.

− Basketpartyt blev mycket lyckat och levde upp till våra förväntningar. Syftet är att få igång rörelse och motion och verka för sammanhållning mellan föreningar och föreningarnas föräldrar i distriktet, säger Anders Blomqvist som är upphovsmannen till spelformen Vuxen easy basket och ordförande i Sunnerbo Stars och Småland-Blekinge Basketbolldistriktsförbund.

Easy Basket – roligare basket

Svenska Basketbollförbundet driver utvecklingskonceptet Easy basket för barn. Här spelar man med låga korgar, är 4 på planen, kör enklare regler utan poäng. Tanken med konceptet är att efterleva idrottsrörelsens ledord: ”Så många som möjligt så länge som möjligt” och att arbeta efter att basket ska vara roligt för då lär mig sig mycket bättre.

I spelformen Vuxen easy basket spelar man blandat män och kvinnor, har höga korgar och räknar poäng. Syftet är att få alla att spela basket.

Vad ser er förening för positiva effekter av spelformen Vuxen easy basket?

− Den stora positiva effekten är ju att hela familjen är deltagare och inte bara åskådare. Det vill säga att alla idrottar och deltar. En mycket positiv bonus är att flera föreningars föräldrar träffas och har kul tillsammans, det är viktigt för vårt värdegrundsarbete, att vi träffas och trivs, säger Anders Blomqvist och fortsätter:

− Vår filosofi att alla är stjärnor i Sunnerbo Stars och alla är välkomna. Dessutom är det betydligt lättare att få hela familjen engagerad i exempelvis transporter och andra åtaganden om även föräldrarna både förstår vad som krävs men framför allt får möjlighet att själva uppleda glädjen med basket och idrottande.

Konceptet Basketparty slog väl ut och nu kommer basketdistriktet att planera för flera liknande samlingar/partyn under nästa säsong.

Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson och Sunnerbo Stars ordförande Anders Blomqvist inviger "Basketparty för hela familjen".

--------------------------------------------------------------------------------------
Strategi 2025 – utvecklingsresa: En ny syn på träning och tävling

Vi ska ha en idrott för alla oavsett ambition, ålder och prestationsnivå. Träning och tävling ska vara meningsfull på lång sikt samtidigt som vi mår bra, har roligt och utvecklas hela livet. Vad behöver förändras?

Läs mer om vad din förening och ditt SDF kan arbeta med inom utvecklingsresan "En ny syn på träning och tävling" i vårt arbetsrum. 

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss