Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Succé för Idrottens dag i Växjö

18 SEP 2018 16:22
I helgen var det Idrottens dag för första gången i Småland. Smålandsidrotten, 15 olika idrotter och 17 föreningar var på Araby Park Arena i Växjö. Många nyfikna unga provade på nya idrotter, och utmanade de världsberömda SkillTwins i fotbollskonster.
  • Uppdaterad: 18 SEP 2018 16:22

Trots att vädret inte var det bästa tog sig många barn och ungdomar till Araby Park Arena för att delta i Smålands första Idrottens dag. Dagen arrangerades tillsammans med Växjö kommun och lokala idrottsföreningar. Under lördagen fanns 15 olika idrotter att prova på: skate, cricket, dragkamp, boule, rugby, tennis, basket, bandy, innebandy, ridsport (käpphästhoppning), volleyboll, handboll, fotboll, gymnastik, kampsport och friidrott! 

Några som lockade till sig extra många ungdomar var västeråstvillingarna Josef och Jakob El-Zein, mer kända som duon SkillTwinsDe slog igenom på Youtube med sina fotbollstricks och har idag miljontals följare på sina sociala medier. De besökande ungdomarna var minst sagt imponerade av tvillingarna och kön till att utmana dem sträckte sig lång. 

Idrottens dag är en del av Riksidrottsförbundet utvecklingssatsning ”idrott för alla hela livet”. Smålandsidrotten satte sig ner med Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun, som besökte Araby Park Arena. Vi diskuterade idrottens samhällsnytta och dagens rörelseglädje. 

— Det som är bra med Idrottens dag är att många nyfikna unga, som inte vågat gå in en förening, får chansen att testa på idrotter, börjar hon. 

Johansson förklarar att hon är bekant med Idrottens dags koncept eftersom Växjö kommun har ett liknande projekt Lammhult, nämligen ”idrott och demokratiska rättigheter. Det är ett integrationsprojekt för att göra idrott tillgängligt för alla ungdomar, oavsett bakgrund 

— Precis som Idrottens dag får man prova på olika idrotter, men under en hel termin. Projekt som dessa ger en väg in till föreningslivet till dem som kanske aldrig idrottat innan, berättar hon. 

Eva Johansson förklarar också hur idrottsföreningar inte bara är bra för att få människor att börja röra på sig, utan också för att man lär sig om hur samhället fungerartill exempel genom styrelsebeslut. Idrottsrörelsen fostrar människor. 

Men ”idrott för alla hela livet” handlar inte bara om ungdomar, poängterar Johansson. 

— Vi får fler och fler äldre, och där måste vi tänka om. Seniorer är en stor och viktig grupp i samhället och vi får inte glömma dem. 

Eva Johansson vill arbeta för att äldre ska aktivera sig mer. Om äldre aktiverar sig mer förebygger vi skador, och minskar dessutom risken till ensamhet. Eva Johansson föreslår att ett aktivitetsstöd för äldre skulle kunna vara något att titta närmare på. 

Idrottens dag i Växjö avslutades med en utlottning av priser till de barn och ungdomar som provat på minst tio idrotter. Det blev många vinnare, men oavsett om man vann pris eller inte verkar de flesta ha lämnat Araby Park Arena med ett leende, och kanske ett intresse för en ny idrott.

Syftet med Idrottens Dag 
Idrottens dag är ett nationellt koncept som genomförs av Riksidrottsförbundet tillsammans med distriktsförbunden. I år arrangeras Idrottens Dag på 31 orter i landet och syftet är att inspirera fler barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet! 

Nu ser vi fram emot nästa Idrottens Dag-arrangemang, som är ett ”night event, i Vislanda den 29 september. Mer information om det hittar du här: https://www.facebook.com/events/228958284376710/  

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss