Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Rörelseförståelse— en mänsklig rättighet

22 NOV 2018 14:52
Dr. Dean Kriellaars besökte Växjö för att prata om begreppet rörelseförståelse. Under tisdagen arrangerades två olika pass. En föreläsning för representanter från exempelvis skolvärlden, och ett mer praktiskt pass för ledare och utbildare.
  • Uppdaterad: 22 NOV 2018 14:52

Dr. Dean Kriellaars

Inaktivitet bland unga och vuxna är en epidemi som sprider sig snabbt. Få barn når idag målen för daglig fysisk aktivitet, samtidigt ökar den fysiska och psykiska ohälsan i samhället. Under tisdagens (20/11) första pass med Dr. Dean Kriellaars, från Kanada, berättade Kriellaars varför physical literacy (rörelseförståelse eller rörelserikedom) är viktigt att lära ut från tidig ålder, och utveckla livet ut.

— Det handlar inte om prestation, utan om självförtroende, fysisk kompetens, motivation till rörelse och att ha roligt, förklarar Kriellaars. Genom en bred rörelseförståelse från tidig ålder bygger vi människor som håller i längden, både fysisk och mentalt.

Begreppet physical literacy är ingenting nytt, det har funnit sedan i slutet av 1800-talet. Men det var under 2000-talet som det började användas mer flitigt och nu har en mängd olika aktörer antagit begreppet, både i USA och Kanada. Rörelseförståelse ska bidra till ett mer hälsosamt samhälle. Det är byggstenarna människor behöver för att kunna kombinera rörelser och våga vara fysiskt aktiva.

— Rörelseförståelse är en mänsklig rättighet. Alla ska ha rätt att utveckla sin rörelserikedom, så att man sedan har möjligheten att välja vad man vill göra, konstaterar Dr. Dean Kriellaars.

Physical literacy cycle

Dr. Dean Kriellaars är expert på physical literacy och en av världens främsta ambassadörer för rörelseförståelse. Han är verksam vid University of Manitoba och reser världen över för att tala om physical literacy. Kriellaars är dessutom fysisk rådgivare åt Cirque de Soleil (en av världens främsta grupper inom nycirkus), en grupp människor som verkligen har gott om rörelserikedom. Tisdagens första pass hade drygt 200 deltagare från olika sektorer. Trots att passet var en föreläsning med många människor, lyckades Kriellaars få hela rummet i rörelse. Föreläsningen minst sagt präglades av rörelseförståelse och rörelserikedom. Det andra passet var en praktisk introduktion till physical literacy, där ett 70-tal föreningsledare och utbildare lärde sig hur man kan arbeta med rörelseförståelse i verksamheten.

Det här var även startskottet för ”Rörelsesatsning i skolan” som är ett uppdrag Riksidrottsförbundet fått av regeringen. Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor för att idrottsrörelsen ska bidra till mer rörelse i skolan. I Småland berör satsningen sex kommuner: Växjö, Lessebo, Kalmar, Högsby, Jönköping och Mullsjö. Rörelseförståelse är en stor del av uppdraget och därför deltog många representanter från kommuner och skolor på denna utbildningsdag.

Rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse!

Dagen arrangerades i ett samarbete mellan Blekinge Idrottsförbund och Smålandsidrotten, i samverkan med Linnéuniversitetet.

Publik Dean Kriellaars

Fikarast Dean Kriellaars

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss