Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Andreas Nilelind

#minandraidrott: Gustav spelar både fotboll och bandy på elitnivå

2019-04-11 13:59

Gustav Johansson, 27 år från Växjö, är ett levande exempel på att det går att hålla på med flera idrotter långt upp i åldrarna. Han har spelat fotboll och bandy i hela sitt liv och är nu på elitnivå i båda idrotterna.
  • Uppdaterad: 11 APR 2019 13:59

Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så duktig du kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Forskning har nämligen lärt oss att de som tränar flera idrotter utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna.

- Jag började spela fotboll när jag var 6-7 år och bandy när jag var 8-9 år. Sedan har jag hållit på med både idrotterna alla år och spelar nu på elitnivå i båda idrotterna, berättar Gustav.

Bandyn och fotbollen kompletterar varandra bra säsongsmässigt och det gick bra att kombinera idrotterna för Gustav i ung ålder. Anledningen till att han har kunnat kombinera idrotterna även upp i äldre ålder är föreningarnas och ledarnas förtjänst:

− De har låtit mig spela klart den säsong jag är inne i. Så då har jag inte haft samma krav på närvaro vid försäsongen i den andra idrotten. Det är bra att föreningarna har det synsättet och jag kan tacka tränare och ledare för att jag har kunnat hålla på med både bandyn och fotbollen. Man hade ju hoppats att alla kunde ha det synsättet i de yngre åldrarna också, säger Gustav.

Åseda/Tjureda
Gustav Johansson spelar bandy i Åby/Tjureda IF, och fotboll i Räppe GoIF, division 2. I vintras avancerade bandylaget från Allsvenskan till Elitserien.

Vad ser du för fördelar med att hålla på med flera idrotter?

−  När man är yngre är fördelen att man använder olika muskler och olika sinnen i de olika idrotterna, man får en bättre grundfysik. Sedan får du också gemenskapen i två idrotter. Det är just gemenskapen som har drivit mig. Jag har haft så kul genom åren så jag har inte velat välja, kalla det beslutsångest om du vill, skämtar Gustav. Visst, har det varit en del påtryckningar från olika håll men jag har stått emot för jag har haft så fantastiskt roligt med båda lagen och lagkamraterna, så det har bara rullat på. Jag är väldigt tacksam för att jag har kunnat hålla på med två idrotter.

Vad har du för tips till dagens unga?

− Testa på olika idrotter och ha inte så bråttom att välja, låt det ta sin tid. Ta beslut när det känns rätt för dig, det är du som bestämmer, ingen annan. Vad det gäller föräldrar och föreningar så är det viktigt att inte trycka på utan se till vad barnen och ungdomarna mår bra av.

Åby/Tjureda IF gick upp i Elitserien i bandy i vintras, hur kändes det?

− Det var fantastiskt häftigt, det trodde vi inte inför säsongen. Det var en rolig resa att få göra med laget, vi har fantastiskt roligt tillsammans. Nu finns det planer och ambitioner från föreningens sida och det är kul!

Läs mer om kampanjen min andra idrott på rf.se

Läs mer om utvecklingsresan ”En ny syn på träning och tävling” här.

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss