Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lagidrotter arbetar för samsyn

2017-02-15 08:32
Många barn och ungdomar tvingas välja idrott alldeles för tidigt. I Småland har nu innebandy, fotboll, handboll, ishockey, bandy och basket gått samman och enats om en samsyn på barns och ungdomars rätt till en allsidig träning.
  • Uppdaterad: 2017-10-03 09:13

Från vänster främre raden - Thomas KH Andersson (Smålands Innebandyförbund), Lisbeth Johansson (Smålandsidrotten), Patric Eriksson (Smålands Fotbollförbund), Emelie Ederfors (Smålands Ishockeyförbund), Anders Rörhed (Smålands Ishockeyförbund), Jovan Skundric (Småland-Blekinge Basketdistriktförbund), Henrik Landén (Smålands Fotbollförbund), från vänster nedre raden: Martin Edberg (Småland Innebandyförbund), David Olsen (Småland Blekinge Handbollsförbund), Christer Gustavsson (Smålands Fotbollförbund), Gabrielle Mellqvist (Smålands Ishockeyförbund), Bob Wells (Småland-Blekinge Basketdistriktförbund).

- Barn- och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån barnens och ungdomarnas perspektiv. Vi utgår från att barnen och ungdomarna ska vara i centrum och inte tvingas att välja en idrott, säger Lisbeth Johansson på Smålandsidrotten.

För att värna om barns och ungdomars möjligheter har Småland-Blekinge Handbollsförbund, Bandydistrikt Småland, Småland-Blekinge Basketbolldistriktsförbund, Smålands Fotbollförbund, Smålands Ishockeyförbund och Smålands Innebandyförbund enats om att arbeta och ta gemensamt ansvar för att barn och ungdomar (upp till 15 år) ska kunna hålla på med fler idrotter samtidigt.

Förbunden är eniga om att man i största möjligaste mån ska organisera aktiviteter så att barn och ungdomar kan hålla på flera olika idrotter längre upp i åldrarna. Smålandsidrotten är med och stöttar idrotterna i satsningen.

- Nu är den enkla biten gjord, det vill säga ställningstagande, det är nu arbetet med att nå ut till föreningarna börjar, säger Ann-Louise Edén från Småland-Blekinge Handbollsförbund och fortsätter:

- Det här handlar om attitydförändringar, vi måste upprepa vårt budskap och implementera detta nya tankesätt. Det är i hög grad en ledarfråga och det blir en utmaning att övertyga ledare som ännu inte är frälsta. Vi ska informera och sprida budskapet i olika sammanhang, till exempel vid utbildningar.

Läs mer i Smålandspostens artikel.

Lyssna på Sveriges Radio Kronobergs inslag.

Läs mer på svt.se

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036-34 54 00
Fax: 036-34 54 19
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss