Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsdistrikten viktig länk i integrationsarbetet

02 JUL 2015 12:57
Vimmerby IF var med när Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna höll seminarium i Almedalen under Idrottens dag på onsdagen.
  • Skapad: 02 JUL 2015 12:57

Representanter från föreningar, distriktsidrottsförbund, kommuner, SKL, regeringen och migrationsverket diskuterade med närmare 120 besökare hur idrotten på bästa sätt ska kunna bidra ökad integration.

Kunskap, utbildning och samarbete är ett måste om idrotten ska kunna vara en ännu större del av lösningen på integrationsfrågan. Och idrotten kan inte stå själv i arbetet utan behöver stöd och resurser från kommuner och myndigheter. Idrottsdistrikten blir en sammanlänkade kraft i det kommande arbetet. 

Stefan Bragsjö, vice ordförande i Vimmerby IF och initiativtagare till föreningens integrationsprojekt säger såhär om vad arbetet har givit dem:
-  Största effekten för oss i föreningen är att vi har lärt känna Navid (Ahmadi) och många,  många fler. Vi har också börjat närma oss att bli en förening där vi har kunskap om olikheter och hur vi skapar en inkluderande miljö för alla.

Navid Ahmadi, har själv kommit som ensam flykting till Vimmerby men är idag projektanställd i Vimmerby IF och länk mellan föreningen och ensamkommande flyktingpojkar. 
- Målet är att alla ska känna sig som en del av det svenska samhället. Vi har kommit en bit på väg men det är fortfarande långt kvar. 

-  Vi hade inte kunnat göra det här arbetet i Vimmerby på ett så bra och så snabbt sätt om inte idrotten varit en del av integrationsarbetet, säger Tobias Ragnarsson, Vimmerby kommun.

Smålandsidrotten kommer jobba aktivet med integrationsprojekt de kommande åren, och det finns mycket att göra.
-  Största utmaningen framöver är att hitta det lokala samarbetet och att se helheten. Alla som kommer är inte en enhetlig grupp, utan vi måste ha respekt för olikheter och vara lyhörda för varandra, säger Christina Ericsson, distriktsidrottschef i Smålandsidrotten. 

Hör en intervju med Christina Ericsson (via Sveriges Radio P4 Jönköping):

Fakta om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas integrationsarbete: 

Regeringen gav under våren 2015 löfte om ökat stöd till idrotten för arbete med integration. 32 miljoner kronor 2015 och 64 miljoner kronor per år resten av mandatperioden. 

RF har under våren förberett arbetet för att stödet ska ge bästa möjliga nytta. Arbetet har gjorts med de 21 distriktsförbunden som i dag arbetar nära och lokalt med föreningar över hela landet. Idrotten gör redan mycket bra och stödet innebär en möjlighet att ta vara på alla goda erfarenheter och stärka upp med resurser. Samtidigt behöver summan sättas i ett perspektiv till att det är 32 miljoner kronor och 20 000 föreningar vilket innebär 1 600 kronor per förening – även om det inte är så stödet fördelas.

 Riksidrottsförbundets 21 distriktsidrottsförbund som också samverkar med SISU Idrottsutbildarna har verksamhet i landets samtliga 290 kommuner. Här finns etablerade kontakter med kommuner och landsting och här finns nära och lokal kunskap om idrottsföreningarna från RF:s 71 specialidrottsförbund och deras utmaningar och möjligheter i respektive kommun.

(via Riksidrottsförbundet)

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss