Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrott, mångfald, ledarskap – projektet som gjorde skillnad

30 OKT 2019 13:31
Projektet ”Idrott, mångfald, ledarskap”, som har gått ut på att stärka ledarförsörjningen inom föreningslivet med fokus på att inkludera underrepresenterade grupper, är nu avslutat. Läs om projektet i vårt magasin!
  • Uppdaterad: 30 OKT 2019 13:31

Projektet har skett i samverkan mellan Smålandsidrotten, Hallands Idrottsförbund, Blekinge Idrottsförbund och Sparbankstiftelsen Kronan och startade i april 2016.

Läs mer om projektet och goda föreningsexempel:

Läs mer om projektet och de insatser som har skett i idrottsföreningarna i ”Magasin: Idrott, mångfald, ledarskap” som är en slutrapport och summering av projektet som pågick mellan 2016-2019. Så gjorde vi! Så blev det!

Syfte och mål med projektet

Syftet med projektet har varit att bredda och stärka ledarförsörjningen till föreningarna med ett särskilt fokus på att inkludera underrepresenterade grupper. Vi ville också skapa en hållbar struktur för föreningens ledarförsörjning utifrån perspektivet rekrytera – utveckla – behålla.

- Det var en utmanande projektidé, att nå utlandsfödda kvinnor och utveckla och utbilda dem till ledare inom idrotten. Vi märkte ganska snart att kulturskillnader och språk gjorde det svårt för oss att nå fram på de sätt vi vanligtvis gör inom idrotten, berättar Åsa Holmgren, projektledare på Smålandsidrotten.

- Men tack vare projektet kunde vi prova nya arbetssätt och idéer för att nå målgruppen. Efter hand som projektet fortskred så började vi även jobba med andra underrepresenterade grupper, till exempel kvinnor i mansdominerade idrotter och unga ledare. Vi skapade kvinnliga nätverk, mentorskap för unga ledare, utbildningar för ungdomssektioner och olika mötesplatser med föreläsningar, utbildningar och processarbete, bland annat.

13 kommuner i Småland

I Småland har projektet bedrivits i 13 kommuner: Oskarshamn, Kalmar, Emmaboda, Växjö, Älmhult, Uppvidinge, Hultsfred, Nybro, Ljungby, Torsås, Tingsryd, Alvesta, Lessebo.

Emmas Flitiga fötter i Emmaboda och Älmhult/Linnébygdens Ridklubb är exempel på föreningar som deltog i projektet.

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss