Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrotten i Tranås står upp för en inkluderande idrott

2019-10-22 10:03

Tranås första Prideparad gick av stapeln lördagen 19 oktober. Idrottsrörelsen var självklart representerad och stod för cirka 100 av totalt 500 deltagare.
  • Uppdaterad: 22 OKT 2019 10:03
Inkludering


Precis som i Smålands tre största städer; Jönköping, Växjö och Kalmar, samlade Smålandsidrotten lokala idrottsföreningar och marscherade i Prideparaden i Tranås. I lördags skedde den första Prideparaden i Tranås. För många deltagare var det första gången man gick i en parad. Det blev väldigt uppskattat – närmare 500 deltagare gick i paraden, varav cirka 100 stycken kom från idrottsrörelsen.

Vi hör ofta om de allra största Prideparaderna, som den i Stockholm i början av augusti. Men det är minst lika viktigt, att även mindre orter tar ställning för ett öppet och inkluderande samhälle. Inkludering är ingenting som endast ska gälla för storstäder. Det bör vara en självklarhet för alla. Därför ville Smålandsidrotten samla idrottsrörelsen även i Tranås för att gå tillsammans i paraden.

IBF Tranås, Tranås Ridklubb, Tranås Gymnastiksällskap, Tranås BoIS, Tranås AIF hockey, Tranås Simsällskap och Fridhems Ridklubb var de idrottsföreningar som gick i paraden.

Pride Tranås

Varför är det viktigt för dig att delta i Pride?

– Vi i Tranås Gymnastiksällskap såg det som en självklarhet att delta i Prideparaden när vi fick frågan. Utifrån vår värdegrund arbetar vi för en förening för alla, där alla är välkomna utifrån sina egna förutsättningar – vilket är precis vad regnbågssymbolen står för! Därför var det viktigt för oss att delta i paraden; för att visa att alla är välkomna till vår förening oavsett ålder, kön, etnicitet och religion. Hos oss får alla vara med och gympa! Berättar Julia Carlsson, ordförande Tranås Gymnastiksällskap.

– Det är viktigt för oss att visa att hockeyn är en idrott för alla och att alla är välkomna. Inte bara utifrån sexuell läggning, utan mer än så. Pride har blivit en symbol för mycket mer och det vill vi stå bakom, kommenterar Ann-Marie Ljunggren, ledamot Tranås AIF Hockey.

Hur upplevde du paraden?

– Det var en härlig parad fylld med föreningsfolk men även andra människor som ville visa på allas lika värde. Positivt att så många föreningar var med, men tråkigt att inte alla Tranås-föreningar var det. Härlig stämning och kul att estetprogrammet var med och dansade och höjde stämningen ytterligare, säger Julia, Tranås Gymnastiksällskap.

– Stämningen var fantastisk. Man har ju sett mycket från paraden i Stockholm men här blev sammanhållningen något helt annat. Alla var så öppna och glada. Jag är också stolt över att många från vårt A-lag deltog i paraden. Många kan ju ha en förutfattad mening om hur hockeyn skulle vara, att man har en tuff jargong till exempel. Då är det viktigt att visa att så inte är fallet och att alla får vara med, svarar Ann-Marie, Tranås AIF Hockey.

Pride Tranås


Att använda regnbågssymboler och delta i Prideparader är ett sätt att uttrycka den värdegrund idrotten vilar på. I idrottens idéprogram ”Idrotten vill” finns beskrivet att alla har rätt att vara med.

En normmedveten idrott innebär att

  • vi är medvetna om vilka normer som påverkar oss och kan förhålla oss till dem
  • vi lyfter upp och synliggör rådande privilegier och begränsningar för utövare och ledare 
  • vi arbetar aktivt för ledarskap, resursfördelning och representation som minimerar ojämlikhet och ojämställdhet – ett arbete där ansvaret för förändring framför allt ligger på dem som har makt och är mest självklara i sammanhanget
Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss