Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto:

Handbollen – en väg in i samhället för Attai

31 MAR 2017 09:10
För Attai Miraga, 17 år, som har flytt från Afghanistan betyder handbollen väldigt mycket. Genom handbollsföreningarna IFK Bankeryd och IK Cyrus i Jönköping blev hans dröm verklighet: att få spela handboll.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:25

När vi träffar Attai i Idrottshuset i Jönköping en regnig torsdagskväll slås vi av den uppslutning som finns kring killen. Attias gode man, hans tidigare tränare Thony och nuvarande tränare Mats samt en tolk finns på plats för att tillsammans förmedla Attais historia.

– Jag har drömt om att få spela handboll sedan jag var liten, säger Attai. Hemma i Afghanistan var det närmaste han kom handbollen att kasta sten på åsnor och kor, berättar han skämtsamt.

– Handbollen är viktig för mig för jag är ensam här i Sverige, jag har inte min familj eller släkt här. Jag kommer hit till träningen och killarna är jätteglada och skrattar. Då blir jag också glad.

Attai berättar kort om varför han kom till Sverige.
– Afghanistan är ett problemland, det är känt i världen att det är så. Där får man inte gå till skolan och det är inte mycket sport. Jag ville vara i ett lugnt land och ha ett bra liv. Komma till Sverige. Min familj är kvar i Afghanistan.

Hur har det varit att komma till Sverige?

– I Sverige känns det bra, alla människor är snälla. Respekterar varandra och tycker om flyktingar. Jag tycker om människor, jag tycker om Sverige. Jag vill bo i Sverige alltid. Jag tänker inte så mycket på framtiden, hoppas jag kan stanna, berättar Attai.

Nu bor Attai på ett HVB-hem i Jönköping, går på Sandagymnasiet och spelar sin andra säsong. Det är träning 3 gånger i veckan som gäller för pojkar födda 99/00/01. Går det att gå direkt in i ordinarie verksamhet när man aldrig har spelat handboll innan? Ja, det är Attai ett levande exempel på.

Thony Kankare tränade Attai hans första tid i IK Cyrus:
– Jag tror det är en inställningsfråga hos oss ledare. Hur man ställer sig till att ta emot nya spelare och då spelar det inte så stor roll om man råkar vara från Afghanistan eller vad det kan vara. Det är hur man ser på idrotten och om alla ska få vara med eller inte. Det måste finnas en grundläggande tanke att alla faktiskt kan. Man kan börja spela handboll när man är 14, 15, 16 år om man gör det utifrån sina egna förutsättningar.

Hur såg ni på att han inte hade spelat handboll innan?

– Vi såg inte det som ett problem. Det har gått bra att visa mycket med kroppsspråk och Attai är väldigt läraktig. I handboll får man bara ta tre steg när man har fått bollen. Men när Attai kom till oss i Cyrus fick han ta hur många steg han ville, det spelade ingen roll. Reglerna var inte det viktigaste i början. Killarna i Cyrus som han spelade med då var otroligt hjälpsamma och visade hur man gör och hur man inte gör, berättar Thony.

Vad ser ni för möjligheter med att Attai är med och tränar, vad ger det de andra lagkamraterna?

– Det ger jättemycket, det är ju roligare desto fler vi är. Det blir ju en skillnad när någon har spelat i 11 år och en annan är nybörjare. Det blir ett ganska stort spann. Men jag tror att det är nyttigt för en som har spelat länge att ha med en nybörjare och kunna anpassa sig. Man växer både som spelare och människa då. Man får hjälpa till att coacha andra, säger Mats Berggren, tränare i IFK Bankeryd.

– Jag tror det är viktigt för svenska ungdomar att få träffa ungdomar från andra länder som har en annan bakgrund och göra saker tillsammans. Vi kan läsa i tidningen om Afghanistan och se på TV om vad som händer. Det blir så opersonligt, men om man får träffa någon som Attai i sin idrott då blir kopplingen lättare och de kan tänka ”det är ju Attai de pratar om”, avslutar Thony.

Vill er förening också arbeta med inkludering? Läs mer här.

Läs även om Strategi 2025, svensk idrotts förändringsresa mot 2025, där inkludering är en viktig del.

Träning i Idrottshuset i Jönköping för handbollskillar från IFK Bankeryd.

 

 

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss