Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Thron Ullberg

Gymnastikförbundet Sydost arbetar för rörelse hela livet

13 JUN 2018 10:32
Idrottsrörelsen förändras! Det förändringsarbete som Gymnastikförbundet Sydost bedriver i gymnastikföreningarna i Småland och Blekinge är ett strålande exempel på att idrottsrörelsens strategiarbete mot 2025 går framåt.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:25

− Vi som förbund vill inspirera gymnastikföreningar till att tänka och jobba nytt. Vi vill få föreningarna att tänka brett, hur kan vi bredda gymnastiken och hur kan vi nå alla åldrar? Vi försöker ha mindre tävlingsfokus och komma på nya saker som inte handlar om att tävla, berättar Anna Jedhammar och Emma Ahlstrand på Gymnastikförbundet Sydost i Växjö.

Idrottsrörelsen bedriver just nu, med Riksidrottsförbundet i spetsen, ett förändringsarbete som kallas Strategi 2025. En av de fem utvecklingsresorna inom Strategi 2025 är ”En ny syn på träning och tävling”. Den handlar om att vi ska skapa en idrott för alla oavsett ambition, ålder och prestationsnivå. Träning och tävling ska vara meningsfull på lång sikt samtidigt som vi mår bra, har roligt och utvecklas hela livet. Inom resan ställer vi oss frågan: vad behöver förändras?

Utvecklingsmodellen ”Rörelse hela livet”

2012 tog Svensk Gymnastik fram en utvecklingsmodell som bygger på ”Rörelse hela livet”. Det ska finnas något för alla och man ska kunna börja med gymnastik i alla åldrar, säger Anna Jedhammar.

Inom modellen ryms allt från den grundläggande barngymnastiken till seniorernas rörelseglädje. Däremellan finns en mångfald av olika uttryck inom gymnastiken, som kan handla om tävling, träning eller uppvisning. I grunden handlar det om att finna glädje, att alla inte vill göra lika och att ha respekt för varandra. Värdegrund med tillhörande uppförandekod är en bas för gymnastikens verksamhet.

- Uppförandekoden består av 8 punkter som man ska förhålla sig till. Punkterna är värdegrundsrelaterade och beskriver bland annat att man ska vara en god förebild och respektera allas lika värde. Dessutom finns det en gymnastikombudsman på Svenska Gymnastikförbundet dit föreningar, ledare, föräldrar och utövare kan vända sig om man önskar stöd och hjälp i frågor som är relaterade till uppförandekoden, säger Emma Ahlstrand.

(Foto: Svenska Gymnastikförbundet)

En rad satsningar inom förbundet

Gymnastikförbundet Sydost har genomfört en rad satsningar som går hand i hand med gymnastikens utvecklingsmodell och Strategi 2025.

– Vi har bland annat haft en inspirationshelg i Växjö med 200 deltagare som hette ”Rörelse hela livet”. Den riktade sig till alla ledare på alla nivåer och här lyfte vi framtidsfrågor i workshops och föreläsningar blandat med en massa olika gympapass. Fokus låg på att öppna upp föreningars tankar hur vi skapar idrott hela livet, säger Anna Jedhammar.

En annan spännande del är arbetet med gymnastik för nybörjare och här är AMT – avancerad motorisk träning, ett exempel. Här vänder man sig till vuxennybörjare, hur lär man sig till exempel att stå på händer? Förbundet har tagit fram ett material kring hur man bemöter vuxna och många föreningar har startat denna typ av verksamhet.

Varför är det viktigt att vi i idrottsrörelsen tänker nytt?

– Vi tycker det är viktigt att alla ska få möjlighet att träna utan att tävla. Det finns mycket konkurrens utanför föreningslivet och det är viktigt att vi håller kvar våra medlemmar genom att anpassa oss efter deras behov. Just inom gympan kan vi göra så mycket som är hälsofrämjande och ökar folkhälsan, säger Emma Ahlstrand och fortsätter:

– Inom gympan är bredden vår styrka och det gäller att visa upp den. Massmedialt är det OS-gymnastiken som visas men vi tycker det är viktigt att visa på bredden!

Vad ser ni för effekter ute i gymnastikföreningarna?

– Sakta men säkert ser vi att föreningar börjar få upp ögonen för vad det finns för möjligheter att förändra och tänka i nya banor. Det gäller att ”slå sönder bubblan” att det ska vara på ett visst sätt inom gymnastiken och lyfta de mjuka värdena och att gymnastiken ska vara till för alla. Det är viktigt att vi kollar vilken efterfrågan som finns där ute, avslutar Emma Ahlstrand.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Om Strategi 2025 – utvecklingsresan: En ny syn på träning och tävling

Vi ska ha en idrott för alla oavsett ambition, ålder och prestationsnivå. Träning och tävling ska vara meningsfull på lång sikt samtidigt som vi mår bra, har roligt och utvecklas hela livet. Vad behöver förändras?

Läs mer om vad din förening och ditt SDF kan arbeta med inom utvecklingsresan "En ny syn på träning och tävling" i vårt arbetsrum.

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss