Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Färjestadens GoIF i projekt för att behålla ungdomar

26 JUN 2018 13:23
Ett problem inom idrottsrörelsen idag är att kurvan för aktiva faller redan vid 11-års ålder. Fotbollsklubben Färjestadens GoIF vill motarbeta det. Föreningen hoppas att genom sitt projekt ”Drop of Akademi” kunna bidra till ett livslångt idrottande.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:25

– Vi vet att många ungdomar slutar med fotbollen redan i tonåren. Vi vill få fler ungdomar att stanna kvar och ge möjlighet till dem som slutat att kunna börja igen, så att fler kommer tillbaka till fotbollen, berättar Lukas Nilsson från Färjestadens GoIF. En trolig anledning till att många idrottsföreningar tappar ungdomar tidigt är att utövandet blir för krävande. Det blir dessutom ofta svårt att kombinera det med övriga intressen, fortsätter Nilsson. 

Styrelsemedlemmar och ledare i Färjestadens GoIF beslutade sig för att dra igång projektet ”Drop of Akademi” i en satsning för att behålla sina ungdomsspelare. Projektet bygger på att fotbollsspelande tjejer och killar 14–18 år erbjuds träning på egen nivå i syfte att utveckla sina individuella egenskaper, motionera och ha roligt. De har skapat en träningsgrupp där alla får vara med, till och med spelare från andra föreningar. Varken ålder eller färdighet har någon betydelse, utan det är spelarens egna ambition som är det viktiga. 

Med ”Drop of Akademi” vill Färjestadens GoIF ge ungdomar en livslång relation till fotbollen. Genom att träningar och matchspel genomförs utifrån spelarens individuella nivå och ambition tror föreningen att fotbollsintresset kan hålla längre. Det är framförallt viktigt att miljön är inkluderande, jämställd och öppen. 

Varför är det viktigt att vi inom idrotten tänker nytt? 

– Omvärlden förändras, ungdomar förändras och samhället förändras. Kan vi inte tänka nytt och utvecklas kommer vi sakta att tyna bort. Samtidigt tror jag att idrotten idag är viktigare än den någonsin varit, säger Lukas Nilsson. 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Om Strategi 2025 – utvecklingsresan: En ny syn på träning och tävling

Vi ska ha en idrott för alla oavsett ambition, ålder och prestationsnivå. Träning och tävling ska vara meningsfull på lång sikt samtidigt som vi mår bra, har roligt och utvecklas hela livet. Vad behöver förändras?

Läs mer om vad din förening och ditt SDF kan arbeta med inom utvecklingsresan "En ny syn på träning och tävling" i vårt arbetsrum.

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss