Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Evenemangen duggar tätt i Småland

10 MAJ 2016 13:11
Småland står inför ett idrottsår av sällan skådat slag. Under våren och sommaren kommer tusentals tävlande och besökare att gästa våra kommuner i samband med flera internationella evenemang.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:25

Året kickstartade den 5 maj, när tusentals åskådare besökte Huskvarna för att se över 500 cyklister göra upp om medaljerna i Mountainbike – EM. Och redan nästa vecka kommer åter tusentals till Jönköping, när VM i Muaythai avgörs i Kinnarps Arena.

- De här evenemangen är jätteviktiga ur många aspekter. En anledning till att kommunen går in och stöttar de är för att de ger turistekonomiska effekter, sen är det också viktigt ur PR-synpunkt, och dessutom stöttar och utvecklar det föreningslivet, säger Carl-Gustaf Tollén på Destination Jönköping.

Flera av de stora internationella evenemangen under 2016 går i Jönköping, men flera är utspridda över hela distriktet. Och nyckeln till att Småland lyckats knyta till sig de stora evenemangen, är enligt Tollén samarbetet med distriktets föreningar.

- Vi har valt ut vissa evenemang som vill skulle vilja ha hit, sen har vi kontaktat de föreningarna som håller på med de idrotterna och enats om att vi ska försöka plocka hem de evenemangen. Och detta hade ju aldrig funkat om det inte vore för de frivilliga insatserna från klubbarna, den entusiasmen, glädjen och viljan som finns där är ju det som gör det roligt för en annan också. Man blir verkligen taggad när man ser de här frivilliga krafterna.

Detta har gett Carl-Gustaf Tollén och Destination Jönköping mersmak för framtiden, och han hoppas framöver kunna knyta till sig ytterligare evenemang av hög internationell klass till Småland.

Smålandsidrotten stöttar idrottsföreningar i arrangemangsutveckling. Ta kontakt med Smålandsidrottens idrottskonsulent i din kommun för mer information. Vi har även ett studiematerial ”Idrott och turism i samverkan” som innehåller råd kring hur man som förening skapar ett lyckat idrotts- och turismarrangemang. Läs mer om det här.

Evenemang i Småland 2016:

18 – 28 maj, VM i muaythai, Jönköping

12 juni, VM-kval Handboll herrar, Sverige - Bosnien, Växjö

1 – 3 juli, EM Roadracing, Anderstorp

10 juli, Iroman 70.3, Jönköping

13 – 16 juli, EM Golf damer, Jönköping

23 – 24 juli, Elittouren i beachvolley, Kalmar

2 – 6 augusti, EM i barfotaåkning, Jönköping

20 augusti, Ironman, Kalmar

Skribent: Toni Galic

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss