Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

En värdegrund som suddar ut fördomar

2019-05-17 10:59

Precis som i många andra idrottsföreningar tappar fotbollsföreningen Habo IF fler ungdomar ju äldre de blir. Nu arbetar föreningen med ett värdegrundsarbete som man hoppas ska få trenden att vända. I arbetet har man hittills förnyat och tydliggjort värdegrunden, väckt tankar och diskussioner genom ledarträffar, anlitat en verksamhetsutvecklare och fört in värdegrunden i utbildningen för nya ledare.
  • Skapad: 17 MAJ 2019 10:59
Barn- och ungdomsidrott

 

Läs hela reportaget här

Värdegrundsfrågor lyfts under ledarträffar

Habo IF har i år haft två ledarträffar, och man förväntas ha minst en till mot slutet av säsongen. Under träffarna har man dels information om praktiska delar inför och om säsongen, men också om utvecklingsarbetet. Varje träff har diskussionsfrågor som är kopplade till värdegrunden. Det kan vara frågor som ”varför slutar barn idrotta?” eller ”vad kan vi göra för att få dem att stanna?”. Niklas Bohman, verksamhetsutvecklare Habo IF, och Mattias Hallman, ordförande Habo IF, berättar att syftet med diskussionerna är att väcka tankar och få ledarna att reflektera över problem i idrottsrörelsen. Responsen från ledarna har varit positiv och diskussionerna har varit väldigt givande.

— De tycker att det är relevanta och viktiga frågor. När vi lyfter det på det här viset förstår de och ser problemen, säger Niklas.

— Tidigare har våra möten endast handlat om de praktiska delarna. Nu handlar det mer om varför vi gör det här arbetet och hur vi ska göra det. Våra värdegrundsfrågor är oerhört centrala i detta så det blir en naturlig del att prata om, berättar Mattias.

Nu börjar föreningen få ihop pusselbitarna och vet hur de ska lägga upp ledarträffarna och koppla dem till värdegrunden för att det ska ge resultat. Ledarträffarna har dessutom lett till att tre lag bjudit in Niklas till deras föräldramöten för att prata om värdegrunden och resan framåt.

— Det är väldigt positivt att de tar det initiativet. Det betyder att de förstått vad vi vill göra och att de står bakom det, berättar Niklas.

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss