Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Civilsamhället är kittet och skyddsnätet som håller ihop Sverige

13 DEC 2018 13:45
Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson skriver, tillsammans med 12 andra organisationer, i Östgöta Corren om civilsamhällets engagemang och ideella arbete som bygger demokrati, fungerar som ett kitt i samhället och håller ihop Sverige.
  • Skapad: 13 DEC 2018 13:45

"Samhället är så mycket större än staten och det offentliga. Forskarna delar gärna upp det i fyra sfärer, det offentliga, näringslivet, civilsamhället och familjen. Det svenska civilsamhället är något alldeles extra med 244 000 organisationer. Drygt häften av den vuxna befolkningen arbetar ideellt enligt den senaste befolkningsstudien från Ersta Sköndal Bräcke Högskola. I genomsnitt lägger de ner 15 timmar i månaden.

Vi gör allt från att leda fotbollsträningar, anordna spelkvällar och hjälpa hemlösa till att lära nyanlända svenska eller göra akuta räddningsinsatser som när de svenska skogarna brann i somras.

Vi drivs av att ett genuint engagemang, utan vinstintresse. Våra idéer drivs inte av ekonomisk vinst eller utdelning till aktieägare. Ett engagemang som i ett internationellt perspektiv är unikt. Tillsammans med våra grannländer ligger vi i topp när det gäller ideellt arbete. Vi bidrar till samvaro, glädje och meningsfullhet och drivs av att ge människor möjlighet att utvecklas och bidra till samhällsbygget på olika sätt."

Läs hela debattartikeln på RF.se

Riksidrottsförbundet och de andra 12 organisationerna har skrivit varsin text i boken "Till dig som är politiker och vill skapa ett fritt och starkt civilsamhälle- en hälsning från svenskt föreningsliv". Boken har nu skickats ut till de 14 800 personer som valt in i kommuner, regioner, landsting och riksdag.

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss