Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Västervikslägret firar 50 år!

25 JUN 2015 09:16
Idag är det återigen dags för det årliga Västervikslägret, idrottslägret i Västervik som troligen är Sveriges äldsta idrottsläger och firar nu 50-årsjubileum, där det 50-åriga samarbetet mellan Smålandsidrotten och Västerviks kommun också firas.
  • Skapad: 25 JUN 2015 09:16

I år kommer 500 barn att var igång med orientering, fotboll, skidor, skidskytte och ett prova på-läger. Det sistnämnda slår i år rekord med över 80 barn som får testa på flera olika idrotter under helgen.

Sedan starten har över 20 000 ungdomar i ett 20-tal idrotter deltagit på lägret. En av initiativtagarna var Lars-Åke Lagrell, på den tiden kanslist på Smålands Idrottsförbund.
– Skidåkarna hade vinterläger i Nässjö och sommaridrottarna efterlyste något motsvarande i Småland, minns han.
– Det var kusten som lockade och Västervik har alltid varit en idrottens stad. Vi fick mycket hjälp av bland andra Harry Winberg och Erik "Fimpen" Gustavsson, berättar Lagrell.

Fotbollen har alltid varit störst, eftersom uttagningen till Smålandslaget sker under Västervikslägret. Andra sporter genom åren är orientering, bordtennis, handikappidrott, friidrott, motorsport, cykel och tennis. Årets nyhet är skidskytte.

Jubileet kommer att firas lite extra på lördag kväll i Västervik. Det blir parad, sambaorkester och Idol-vinnaren och allsvenska fotbollsspelaren Kevin Walker kommer att uppträda klockan 18.30

Flera kända spelare (framförallt inom fotbollen) har deltagit i Västervik en eller flera gånger. Bland fotbollens landslagsmeriterade herrar och damer märks Erik Edman, Kalle Svensson, Rade Prica, Jonas Thern, Joakim Björklund, Tomas Ravelli, Elm-bröderna och Kosovare Asllani.

På torsdagen kommer bröderna Ravelli att finnas på plats.

Smålandsidrotten har också värdefulltpiloter på plats under lägret för att prata värdegrundsfrågor med deltagarna. 

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss