Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Skaffa dig sunda solvanor i sommar

2017-06-09 10:26
Solen är underbar! Utan den skulle det inte gå att leva på jorden. Vår kropp och hud behöver också sol, men inte för mycket. Framför allt inte på sommaren då strålningen från solen är som starkast. Skugga och kläder ger det bästa skyddet.
  • Uppdaterad: 2017-10-03 09:13

Tillsammans med Region Jönköpings län, Landstinget i Kalmar län och Region Kronoberg vill vi uppmana till sunda solvanor i sommar. Tänk på detta:

- Försök att hitta skugga när solen är stark
Det kan vara under ett tak eller under ett träd. Är du på en strand kan du sätta upp en parasoll eller ett soltält.

- Njut av solen men bränn dig inte
Mellan klockan 11 och 15 är solen allra starkast. Då är det som viktigast att skydda huden. Hur mycket sol man tål innan huden bränns varierar från person till person. En del tål mer medan andra bara kan vara en kort stund i solen.
Läs mer om solråd för barn (1177)

- Skydda hud och ögon med täckande kläder, solhatt och solglasögon
Kläderna ska vara så pass täta att du inte kan se din hand genom dem. Ju tätare kläder desto bättre skydd. De flesta kläder har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30. De kläder som säljs som solskyddskläder brukar vara behagliga att använda och torkar snabbt. En tät t-shirt funkar också. Använd gärna byxor som täcker en stor bit av låren.

- Skugga och kläder ger det bästa skyddet
Använd solskyddskräm där kläder inte täcker. Glöm inte läppar, öron, händer och fötter. För att krämen ska fungera bra behöver du smörja in dig med mycket kräm. Smörj in dig flera gånger under dagen och använd en solskyddskräm med en solskyddsfaktor på 30-50. På flaskan kan det stå SPF, det betyder Sun protection factor, på svenska solskyddsfaktor.
Läs mer om solskyddsmedel och solskyddsfaktor (SPF)

 

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036-34 54 00
Fax: 036-34 54 19
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss