Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lovande idrottsjuniorer tog emot stipendier

20 APR 2018 16:00
Länsförsäkringar i Jönköpings län har tillsammans med Smålands Idrottsförbund utsett 2018 års juniorstipendiater. Fyra mycket lovande unga idrottare får förutom den stora äran 6 000 kronor vardera.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:25

Som meriter för juniorstipendiet räknas inte enbart tävlingsresultat utan också träningsvillighet, kämparglädje, kamratskap och lojalitet.

De fyra stipendiaterna 2018 är:

Isa Envall, född 2000, IK Hakarpspojkarna, orientering

Hanna Eriksson, född 1999, Jönköpings Simsällskap (från Nässjö), simning

Filip Hjelmland, född 1998, Vetlanda Motorsällskap (från Mariannelund), speedway

Lina Nguyen, född 2000, Värnamo Atletklubb, tyngdlyftning

Stipendierna delades ut i samband med Länsförsäkringars bolagsstämma på Vandalorum i Värnamo den 19 april.

Motiveringar Länsförsäkringars Juniorstipendier 2018

Isa Envall, f 2000, IK Hakarpspojkarna

Viljan i att utvecklas och ambitionen att tillhöra de bästa i landet föll väl ut för Isa under den första säsongen som förstaårsjunior. Flera års slit med flit och träningsvilja gav resultat i SM-guld och landslagsuppdrag! Nämnas kan junior SM-guld i långdistans och medeldistans samt att som 17-åring bli uttagen att representera Sverige i Junior-VM och tävla i åldersklassen 17–20 år.

En tydlig riktning mot toppen har funnits i flera år hos Isa och det har smittat av sig på hennes kompisar i föreningen. Isa är numera elitledare i föreningen och inspirerar andra att följa hennes fotspår.

Hanna Eriksson, f 1999, Jönköpings Simsällskap, (från Nässjö)

Nässjötjejen Hanna som studerar på Sandagymnasiet i Huskvarna bidrog starkt till att föreningen blev utsedd till Sveriges bästa juniorklubb under SM/JSM för femte året i rad.

Hanna har under 2017 gått från att vara en duktig simmare till att vara en av Sveriges mest lovande kvinnliga juniorsimmare. Vid SM/JSM (50 m) i Borås vann Hanna SM-guld på 400 och 800 frisim samt 200 fjärilsim och JSM-guld på 200, 400, 800 frisim samt 100 och 200 fjärilssim.

Hanna representerade Sverige vid EJM Öppet vatten i Marseille, Frankrike.

Vid SM/JSM (25 m) i Jönköping blev det SM-guld på 400 och 800 frisim samt JSM-guld på 200, 400 och 800 frisim. Hanna avslutade året med att återigen representera Sverige och simma EM i Köpenhamn.

Filip Hjelmland, f 1998, Vetlanda Motorsällskap (från Mariannelund)

Filip är en av världens och Sveriges bästa juniorer – Årets rookie Speedway Sweden. 2017 var ett väldigt givande och bra år för kommande utveckling och satsning mot världstoppen. En långvarig svacka på flera decennier bröts då han historiskt blev europeisk silvermedaljör på juniorsidan. Filip blev också den yngsta föraren någonsin att göra Grand Prix debut på Friends Arena i Stockholm i september (senior-VM deltävling). Kamratskap och lojalitet är fokus för att kunna utveckla sig själv och andra för att kunna bygga en så god och sammansvetsad grupp som möjligt för bästa prestation vilket har resulterat i uppdraget att vara kapten för juniorlandslaget.

Lina Nguyen, f 2000, Värnamo Atletklubb

Lina bevisar att man genom glädje till sin idrott och med stort hjärta till sin omgivning kan bli väldigt bra. Hon började med tyngdlyftningen hösten 2015 då hon var 15 år. På två och ett halvt år så har Lina lyckats ta både USM-guld och senior-SM silver i klass 48 kg. Förutom stort engagemang och stöd till yngre och nybörjare i träningslokalen sitter Lina med i styrelsen sen två år där hon ideellt hjälper till att utveckla föreningen efter träningstimmarnas slut. En fantastisk förebild för våra tjejer och ungdomar i föreningen. 

Bilden ovan: Nöjda, nyblivna juniorstipendiaterna Hanna Eriksson och Lina Nguyen med sina diplom. (Foto: Susanna Hansson-Öberg)

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss