Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrotten tar kampen mot rökning

05 NOV 2015 09:59
Genom projektet Rökfria arenor – Idrotten tar kampen går ett antal idrottsföreningar i täten för fler rökfria miljöer. Att börja med idrottsarenor och idrottsföreningar är ett naturligt avstamp i arbetet för en bättre folkhälsa och rökfria miljöer. Konceptet introducerades i Kalmar kommun i början av 2015 och har fått stor uppmärksamhet. Ett 30-tal idrottsföreningar har deltagit i kampanjen och fattat styrelsebeslut kring att deras arenor ska vara rökfria. Nu är det dags för resterande kommuner i Kalmar län samt de två andra länen i Småland att ta upp kampen!
  • Skapad: 05 NOV 2015 09:59

Smålandsidrotten och länsstyrelserna kommer nu tillsammans att under hösten och i början av nästa år involvera idrottsföreningar i hela Småland i arbetet med rökfria arenor.

De fyra föreningar i Kalmar län som tar täten är Pukebergs BK, Färjestadens Innebandyklubb, Oskarshamns Ridklubb och Vimmerby Tennisklubb.
Från Kronoberg är det IFK Växjö, Växjö Ridklubb, Wexiö Rugby och Östers IF, och från Jönköpings län Vetlandaortens Ryttarförening och IFK Värnamo. 

Mer information om kampanjen finner ni på www.idrottentarkampen.se

Den svenska regeringen med folkhälsominister Gabriel Wikström i spetsen har varit tydliga med att de vill vidta skarpare åtgärder vad gäller rökning i offentliga miljöer. Bakgrunden är att ett stort antal svenskar insjuknar och dör varje år till följd av tobaksbruk. Enligt Tobaksfakta dör ungefär 12 000 människor i vårt land varje år till följd av rökning. Regeringen tycker nu att det är dags att göra ytterligare satsningar för att minska rökningen. Många minns säkert den reform som genomfördes för 10 år sedan då det blev förbjudet att röka på restauranger, caféer, nattklubbar och pubar. Ett förbud som de allra flesta idag ser som en självklarhet även om reformen väckte en hel del uppmärksamhet då det begav sig.

Ett av de övergripande folkhälsomålen är att ingen skall behöva utsättas för tobaksrök mot sin vilja. 2012 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av Sveriges regering att utreda passiv rökning på allmänna platser. Ett av de resultat som kom fram är att sportanläggningar och arenor utomhus är en av de miljöer som bör göras rökfria. I utredningen beskrivs en undersökning som genom­fördes av SKOP på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. 59 procent av de tillfrågade anser att sportanläggningar, arenor och festivalområden utomhus ska vara rökfria medan 85 procent anser att offentliga entréer ska vara en rökfri miljö. 

Anta utmaningen
För att delta i kampanjen ska föreningen ta ett styrelsebeslut om en rökfri idrottsanläggning och därefter ladda upp en bild på Instagram eller Twitter och tagga bilden med #idrottentarkampen och sitt län #kalmar, #kronoberg eller #jönköping.

Bilden ska innehålla fyra medlemmar som tar ställning mot rökning. Detta ska marknadsföras i föreningens kanaler såsom hemsida, sociala medier och genom att sätta upp kampanjmaterialet på sin anläggning, detta material finns att hämta på www.idrottentarkampen.se.

Vinnaren presenteras i maj 2016. Vinsten är 5 000 kr/län som går till tre föreningar och vinnaren utses genom lottning. Varje förening får endast delta i tävlingen med ett bidrag. För mer information kontakta din idrottskonsulent på Smålandsidrotten. (Föreningar som tidigare varit med i kampanjen har ej möjlighet att delta igen).

Läs mer om kampanjen på Idrottentarkampen.se

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss