Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrott för äldre – träning och gemenskap för pensionärer

14 MAJ 2018 15:26
Idag är det ministerbesök i Kalmar län! Äldreministern Lena Hallengren besöker Oskarshamn och springer Vårruset i Kalmar. Kopplingen mellan idrott och äldre är högaktuell, då RF driver frågan ”Idrott för äldre".
  • Skapad: 14 MAJ 2018 15:26

Vi blir allt äldre och behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer. Äldre kommer att ställa andra krav och vilja träna i allt högre åldrar. Det är en stor och växande grupp, som är en viktig resurs för samhället och samtidigt en underutnyttjad tillgång för idrottsrörelsen. Om fler äldre tränar mer skulle många få en ökad livskvalitet och samhället skulle spara mycket i hälso- och sjukvårdskostnader.

Riksidrottsförbundet får idag stöd till barn- och ungdomsidrott. RF anser att för att ytterligare kunna utveckla arbetet för att få äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett särskilt stöd. Samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer och idrottsföreningar främjar fler friska år i livet!

Svensk idrott går igenom en förändringsresa så att fler ska kunna och vilja idrotta i förening hela livet. För att resan ska gå snabbare behövs det också någon form av offentligt stöd till föreningarna för att utveckla verksamhet och engagemang hos äldre. RF vill därför att:

  • Idrottsrörelsen ges möjlighet genom ett förstärkt offentligt stöd att utveckla föreningsidrott för äldre.

Effekten av träning är stor för äldre. Den relativa riskminskningen av att idrotta, motionera och/eller vara fysiskt aktiv som äldre ger väsentligt större vinster räknat i antal sjukdomsfall och för tidig död än för åldersgruppen under 65 år.

– Inom idrottsrörelsen finns det många föreningar som bedriver verksamhet för äldre. Men vi skulle kunna göra ännu mer. I Småland genomför vårt distriktsidrottsförbund projektet "Sund, Smart, Stark, Senior" i samverkan med Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Småland, skrev RF:s ordförande i en debattartikel nyligen.

Ett annat gott smålandsexempel är SOK Viljan i Oskarshamn, som sedan många år har "veteranvandringar" en dag i veckan, året om.

– Mellan 30 och 50 pigga veteraner deltar varje gång, i ur och skur, berättar SOK Viljans ordförande Göran Svensson.
Vi berättar gärna mer om RF:s satsning om Idrott för äldre, samt SOK Viljans initiativ:

Smålandsidrotten
Rickard Strandberg
Distriktsidrottschef
tfn 070-576 90 30

SOK Viljan
Göran Svensson
Ordförande
tfn 072-533 97 77

 

Joakim Walltegen
kommunikatör

Skribent: Joakim Walltegen
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss