Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrotten som inkluderingsmotor

05 APR 2019 07:44
Några stapplande skär på isen i nya skridskor eller springandes runt en löparbana i duggregnet. Barn, unga och vuxna samlas kring något man vill lära sig, en idrott, men det slutar ofta med så mycket mer.
  • Skapad: 05 APR 2019 07:44

I idrotten hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som inte sällan är mycket mer än bara den direkta idrottsutvecklingen utan vi får språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och även sociala koder. Det leder ibland till jobbmöjligheter tack vare det utökade nätverk som kommer på köpet i idrottsgemenskapen. Idrotten är en av landets bästa integrationsmotorer.

Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit verksamhet som innehållit språkcafé, datakurser, kulturkvällar med musik och dans varvat med spel och lek eller drop-in-träna-svenska.

Totalt sett har idrottsrörelsen anordnat hundratusentals aktiviteter i nästan samtliga av landets kommuner. I exempelvis Kalmar och Oskarshamns kommuner har vi tillsammans med det lokala idrottsföreningslivet under 2018 anordnat 867 aktivitetstillfällen i form av bl. a prova-på dagar, utbildningar i ledarskap och svenskt föreningsliv, språkinsatser samt olika former av mötesplatser. Men för oss är det här arbetet viktigare än en siffra. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas.

Det kan finnas större eller mindre hinder för att börja idrotta och de hindren kan variera beroende på var du bor, hur mycket idrotten kostar och hur nära du har till idrotten till exempel. Hindren är individuella och det är också en del i idrottens strategi att bli ännu bättre på att göra det enklare för alla att vara med, oavsett bakgrund. Barn idrottar mer när deras föräldrar tycker att idrott är viktigt och stödjer sitt barn i idrottandet. Om vi blir bättre på att involvera och skapa intresse från föräldrarna kommer även fler barn att idrotta.

Det finns utmaningar runt om i vårt land. Vi kan se i Kalmar och Oskarshamn att representationen av tjejer med mångfaldsbakgrund är underrepresenterad i våra satsningar. Därför är det viktigt att fortsätta öka kunskapen hos idrottsföreningarna och tillsammans identifiera de trösklar som kan utgöra hinder för tjejer med mångfaldsbakgrund att inkluderas in i den lokala idrotten. Därför är det så viktigt att våra satsningar är långsiktiga. Det får inte bara bli enskilda korta projekt. Därför är det bra att regeringen nu ser stödet till idrotten för integrationsarbete som ett årligt stöd och inte tillfälligt. För att skapa långsiktighet och möta fortsatta samhällsutmaningar, behöver samverkan med andra aktörer utanför idrotten bli starkare.

Genom våra idrottsföreningar ger vi fler människor möjlighet att öka sin kunskap och bildning för sin personliga utveckling och delaktighet samhället. Vår hemmaplan är klubbstugan och föreningslokalen. Där möter vi dagligen många tusentals människor. Dessa individer får möjlighet att påverka sin hälsa och livssituation genom att höja sin bildningsnivå, bygga nätverk och relationer, stärka sitt intresse och engagemang inom idrotten, vilket gör oss inom idrotten ännu starkare. I mötet med varandra bidrar vi till att göra Sverige starkare.

Rickard Strandberg
Distriktsidrottschef Smålandsidrotten

 

Debattartikeln ovan införd i tidningen Barometern 2019-04-04

 

En liknande artikel finns i Jönköping-Posten 2019-04-05

Skribent: Joakim Walltegen
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss