Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Erhan Trshani

Sund Smart Stark Senior

Smålandsidrotten, Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Region Kalmar län driver tillsammans projektet "Sund Smart Stark Senior" som går ut på att bidra till ett gott liv genom att skapa hälsofrämjande aktiviteter för seniorer och få fler seniorer till föreningslivet.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2019 11:35

Pilotprojektet arrangerades i Eksjö 2014 och satsningen har sedan genomförts i två eller tre kommuner varje säsong. Utöver Eksjö har vi hunnit starta upp "Sund Smart Stark Senior" i Vetlanda, Gnosjö, Aneby, Vaggeryd, Nässjö, Värnamo, Jönköping, Habo, Ljungby, Älmhult, Markaryd, Hultsfred, Mönsterås, Nybro, Kalmar, Torsås, Vimmerby, Borgholm och Emmaboda. Hösten 2019 är det dags för Eksjö och Västervik.

Seniorerna får under en termin testa på olika föreningsaktiviteter som bland annat tennis, golf, bågskytte, lättgympa, spinning, bordtennis.

De får även temaföreläsningar kring exempelvis kost, motivation till motion, det normala åldrandet, HLR, fallprevention och styrketräning för äldre.

Det finns inget krav på att du ska ha varit aktiv tidigare. Om du redan nu vill få tips och läsa mer om god hälsa kan du läsa här (1177.se).

När deltagarna har avslutat satsningen hoppas vi att de har fått ökad kunskap om sin egen möjlighet att påverka och främja sin hälsa och att de har hittat en idrott som de vill fortsätta utöva i föreningsgemenskap. Som en bonus till detta hoppas vi även att de har haft en trevlig social samvaro och lärt känna nya människor som de kan lägga till i sin vän- eller bekantskapskrets.

När första omgången av satsningen i respektive kommun är genomförd hoppas vi även att kommunen fortsätter att genomföra nya omgångar med nya deltagare. Föreningslivet är då förberett och stödmaterial finns framtaget för att underlätta för kommunen att planera och genomföra fortsatta omgångar.

Frågor? Kontakta Linda Odqvist, Smålandsidrotten, tel. 036-34 54 04, This is a mailto link 

Se ett inslag från Sund Smart Stark Senior från 2016 i Aneby

Se ett inslag från Sund Smart Stark Senior från 2014 i Eksjö

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Linda Odqvist

Idrottskonsulent
Smålandsidrotten
036-34 54 04
This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss