Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Bra mat och dryck

Idrottsnutrition är ett relativt nytt område inom forskning och handlar om hur maten kan användas för att påverkar hälsa och i förlängningen prestation.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2019 11:32

Kosten påverkar alla processer kroppen där energiproduktion och återhämtning är centrala delar.  Ett balanserat kostintag, anpassat för den enskilda individens energi- och näringsbehov, är en förutsättning för att kunna optimera prestation.

Studiematerial

Bra mat för unga idrottare

Bra mat för unga idrottare vänder sig till 11-15 åringar och visar hur mat fungerar i kroppen och varför det är bra att äta olika sorters mat. Häftet innehåller många tips på vad man kan äta före, under och efter träning och tävling. Det finns också flera enkla, nyttiga och smarriga recept som hjälper ungdomarna att själva ta ansvar för vad de äter. Kontakta Smålandsidrotten för att beställa ditt ex av materialet.

Läs mer om vårt studiematerial här.

Matsmart - må som bäst och prestera på topp med bra mat!

Frågor och tankar kring kost och träning är ständigt aktuella för föreningar som bedriver ungdomsidrott. Med Matsmart får föreningen tillgång till ett kunskapshöjande och modernt utbildningsmaterial.  Genom lärgruppsträffar och modern teknik bidrar Matsmart till att  föreningens ungdomar (från 15 år) och ledare kan ligga i framkant vad gäller frågorna kring kost och idrott. Deltagandet i utbildningen är  kostnadsfritt för föreningen/deltagarna. För att få tillgång till materialet krävs dock att ni erhållit inloggningsuppgifter från oss på Smålandsidrotten.

För mer information besök www.matsmart.nu

Säker mat i idrottsrörelsen

RF har tagit fram en handbok i ”Säker mat i idrottsrörelsen” – som uppmärksammar idrottsföreningarnas styrelser, medlemmar och andra berörda att hantering och försäljning av mat och dryck vid olika idrottsarrangemang kräver kunskap och god planering.
Statens Livsmedelsverk har bedömt riktlinjerna i handboken och kan därmed betraktas som nationella branschriktlinjer.

Det är angeläget att helst alla idrottsföreningar som har egna cafeterior/serveringar eller säljer mat och dryck vid arrangemang får tillgång till den här handboken.

Läs mer om säker mat i idrottsrörelsen här.

Ätstörningsproblematiken inom idrotten

Med jämna mellanrum uppmärksammas ätstörningsproblematiken inom idrotten genom att kända elitidrottare drabbas, men problemen finns på alla nivåer inom idrotten och i samhället i övrigt och det är alltid lika tragiskt och problematiskt när någon drabbas.

Problematiken kring ätstörningar är mycket komplex och det är därför angeläget att utbilda ledare, tränare och aktiva för att öka medvetenheten hos dem om problemen. Dels för att undvika att ledare och tränare genom obetänksamhet medverkar till att utlösa ätstörningar och dels för att i ett tidigt stadium kunna upptäcka aktiva som har problem. Handlingsplaner har tagit fram. 

Smålandsidrotten kan erbjuda föreläsningar inom området och vi har här nedan också samlat ihop material och hemsidor som kan vara till stöd för dig som på något sätt kommer i kontakt med frågor som rör ätstörningar:

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Linda Odqvist

Idrottskonsulent
Smålandsidrotten
036-34 54 04
This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss