Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Bildbyrån

Idrott och HBTQ

Inom idrottsrörelsen ska alla känna sig välkomna. Genom att använda regnbågssymboler, bland annat i våra regnbågsbindlar, vill vi uttrycka öppenhet och mångfald.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2019 13:11

Vad står regnbågssymbolerna för?

Att använda regnbågssymboler är ett sätt att uttrycka den värdegrund idrotten vilar på. I ”Idrotten vill” finns beskrivet att alla har rätt att vara med.

”Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet”

Från början var regnbågsfärgerna ett sätt att visa att all kärlek är lika mycket värd och att alla ska få vara den de är och identifiera sig som de vill, det handlade om hbtq-personers rättigheter. På senare tid har regnbågsbindeln kommit att stå för något bredare, som öppenhet och mångfald.

Många föreningar använder regnbågsbindel eller regnbågsfärgade hörnflaggor som ett sätt att aktivera värdegrunden, att visa upp det man redan står för. Att använda exempelvis regnbågsbindel är att visa att föreningen och laget står för de grundläggande värderingar som idrotten vilar på. Att visa upp sin värdegrund genom regnbågssymboler spelar stor roll för hbtq-personers upplevelser av att passa in i idrotten eller inte. Det kan också spela stor roll för andra människor som vill vara säkra på att föreningen är en förening som inkluderar.

Runt om i Sverige deltar föreningar, distriktsidrottsförbund och specialidrottsförbund i Pride-parader under parollen ”Idrotten gör Sverige starkare”. 

Källor:

Idrotten vill, Riksidrottsförbundet
Hbtq och idrott, RFSL och RF
Heteronormativitet och gränsöverskridande i elitidrotten, Eva Linghede


Samtalsunderlag:

Smålandsidrotten har tagit fram ett samtaslunderlag, som grund för diskussioner inom föreningar kring värdegrund och regnbågsfärger.
Vad står regnbågsfärgerna för - samtalsunderlag


Kontaktpersoner:

Fredrika Lindström, Jönköpings län
Marcus Arvidsson, Kalmar län
Malin Andersson, Kronobergs län

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Per Edén

Verksamhetschef
Smålandsidrotten
036-34 54 39
This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss