Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Trygg idrott

Idrotten ska genomsyras av glädje och gemenskap där alla ska vara trygga och känna sig respekterade och inkluderade. Vi måste säkerställa så långt det går att den idrott som erbjuds genomförs i miljöer som är trygga och säkra för alla.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2019 10:58

För att vi ska få en trygg idrottsmiljö behöver vi arbeta med utgångspunkt i Idrotten Vill och våra strategiska målsättningar. Men även i linje med barnkonventionen. Det innebär bland annat att alla, både barn, ungdomar och vuxna ska kunna vara aktiva inom idrotten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkningar eller övergrepp.  

En förutsättning för att kunna förebygga kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet. 
 
Samtidigt är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera om det oacceptabla inträffar. Stödmaterialet som Riksidrottsförbundet har tagit fram i samarbete med SISU Idrottsutbildarna hjälper föreningar att jobba med de här frågorna. 
 
Ladda ner stödmaterialet ”Skapa trygga idrottsmiljöer” (PDF).

Föreningen kan antingen arbeta själv med materialet eller tillsammans med en idrottskonsulent från Smålandsidrotten 

Barnens rätt i samhället (Bris)

- Ny stödlinje för idrottsledare
Som en del i idrottsrörelsens arbete för en bättre och tryggare idrott för barn och unga har Bris öppnat en telefonlinje som riktar sig till ledare och tränare inom idrottsrörelsen. Till stödlinjen, som är en del av Bris och Riksidrottsförbundets samarbete, kan ideellt engagerade såväl som anställda inom idrotten ringa för att prata om oro kring ett barn. Stödlinjen har nummer 077-44 000 42.

Länkar:

På rf.se hittar du fler material, dokument och relaterade sajter.

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Ulrika Ringström

Idrottskonsulent
Smålandsidrotten
036-34 54 33
This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss