Hoppa till sidans innehåll

Så mycket mer än ett integrationsarbete

2019-05-09 11:35

Utvecklingsarbetet i IFK Kalmar går fortsatt framåt. Fotbollsföreningen har nyligen börjat med fotbollsträningar med invandrartjejer i bostadsområdet Norrliden. De spelare som vill ska så småningom integreras i föreningens existerande lag, men först krävs en del förarbete för att övergången ska bli lyckad.
  • Uppdaterad: 09 MAJ 2019 11:35
Integration

IFK Kalmar har i över ett år förberett och arbetat med ett långsiktigt utvecklingsarbete med målet att öka andelen personer med utländsk bakgrund i föreningen. Smålandsidrottens tidigare speglingar har projektledaren Stefan Einarsson bland annat berättat om hur föreningen skapat en projektplan, utbildat styrelsemedlemmar och ledare, samt rekryterat två nyckelpersoner till satsningen. Stefan konstaterar att de kommit mycket längre än han trodde de skulle göra på den här korta tiden. Idag har de kommit ännu ett par steg framåt på vägen. 

Det är tredje gången jag pratar med Stefan, men det är första gången vi ses i verkligheten. Med oss har vi också Ahmad Krdghli, assisterande tränare i IFK Kalmar F19 och Philip Rosqvist, idrottskonsulent på Smålandsidrotten. Vi sitter på IFK Kalmars kansli på Gröndals IP, de första fotbollsträningarna för kvällen börjar inte förrän om ett par timmar.

Spelande barn, IFK Kalmar

Fotbollsträningar i Norrliden 

Nytt sedan sist är att Gulistan Ucar är invald i styrelsen. Hon har satts in i arbetet och fått höra alla tankar och idéer från föreningen. Stefan Einarsson berättar att Gulistan har många års erfarenhet av projekt med invandrartjejer i stadsdelen Norrliden i Kalmar. Hon är själv därifrån, och det är till stor hjälp i utvecklingsarbetet. Nyligen har IFK Kalmar, med Gulistan och Stefan i spetsen, haft en första fotbollsträning med tjejer i Norrliden. Gulistan har inför denna träning informerat föräldrar och barn i området om fotbollsträningarna. Det lyckades hon bra med. Till första tillfället kom cirka tio tjejer mellan 10 och 16 år, men man hade hoppats att ännu yngre flickor hade dykt upp. 

— Tio stycken tjejer till första tillfället är jättebraGulistan som jobbat med läxläsning där har berättat att det tog lång tid innan det kom fler än två till hennes träffar, förklarar Stefan. 

Träningen höll på i ungefär en timme och deltagarna var alla positiva till upplevelsen. De var ivriga inför nästa tillfälle och hoppades på fler tjejer så de kan spela i större lagIFK Kalmar kommer fortsätta med träningarna i Norrliden ungefär en gång i veckan. Det finns också planer på att arrangera en grillkväll för att få bättre kontakt med föräldrarna. Det är viktigt att informationen sprids och att verksamheten accepteras för att det ska komma fler barn och ungdomar. Så småningom kommer de spelare som vill slussas in i verksamheten på den ordinarie anläggningen Gröndals IP, men det måste få ta sin tid. 

— Vi vill inte skynda på processen och ta in de nya spelarna innan de är redo, säger Stefan. Vi kommer först bjuda in dem till våra A-lagsmatcher och andra event på Gröndal, fortsätter han.

Stefan Einarsson, IFK Kalmar
Stefan Einarsson, projektledare IFK Kalmar

Ahmad ska stötta de nya barnen 

När det väl har kommit in nya barn med utländsk bakgrund kommer Ahmad ta hand om dem för att övergången ska bli så smidig som möjligt. Han kommer kunna hjälpa till med språkliga och kulturella svårigheter men även konkreta saker som skjuts till träningar. Men just nu är Ahmad assisterande tränare för IFK Kalmars F19 som spelar i Svenska spel södra. Det märks tydligt att han har hamnat rätt, Ahmad lyser upp när han talar om sin roll i IFK Kalmar. 

— Jag trivs jättebra här. Alla är snälla och skrattar mycket, säger Ahmad. 

Ahmad har bott i Sverige i fyra år och lär sig svenska. Nu är det fyra månader sen han kom till IFK Kalmar och språket har förbättrats enormt. I början hade han hjälp av en tolk när han skulle kommunicera, men nu behövs inte det. 

— Det är stor skillnad sedan han först kom hit, det går inte att jämföra, berättar Stefan. 

— Det är mycket svårt, men jag försöker lära mig, säger Ahmad, och ler. 

I Syrien, där han kommer ifrån, både spelade och tränade Ahmad seniorlandslaget. Idag spelar han fortfarande fotboll, ibland med F19-laget men också med sina vänner. När han får frågan om han spelar i något lag med matcher, skrattar han och skakar på huvudet. 

— Men jag kan, tillägger han. 

Ahmad Krdghli, IFK KalmarAhmad Krdghli, assisterande tränare IFK Kalmar F19

Integrationsarbetet bidrar till föreningsutveckling 

IFK Kalmar har kommit långt sedan vår första intervju i oktober 2018Framgångsreceptet bygger på att man redan från början arbetat mycket internt i och med föreningen. Philip Rosqvist, Smålandsidrotten, berättar att det är vanligt att föreningar hoppar direkt till rekryteringsfasen, men att man då missar viktiga steg. Gör man inte den interna processen innan kan man exempelvis förbise sina egna normer. De här normerna i sig behöver inte vara stötande, men de kan upplevas som exkluderande om man exempelvis är från en annan kultur. 

— Styrkan med IFK Kalmars arbete är att de börjat med sig själva. De har förstått att de behöver ändra normer och strukturer hos sig själva innan de kan bli en bredare förening, säger Philip. De ser inte det här som ett tillfälligt, externt integrationsarbete, utan som föreningsutveckling. Hela organisationen gynnas av det här, fortsätter han. 

Stefan berättar att det svåraste med det här arbetet är att i förhand försöka sätta sig in i vilka utmaningar som kommer komma. Sådana saker som de själva kan tycka är självklara blir ett problem när de möter andra kulturer. Med många nya människor kommer många olika kulturer och många olika språk. Det är svårt, men det är nyttigt.

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link