Hoppa till sidans innehåll
Foto: SUVAD MRKONJIC

IFK Kalmar värvar nyckelpersoner till integrationsarbete

23 JAN 2019 11:33
IFK Kalmar har på kort tid kommit långt i sin integrationssatsning. I början av sommaren beslutades det att ett arbete med fokus på inkludering och integration skulle påbörjas. Nu har föreningen gjort klart med två personer som ska driva satsningen.
  • Uppdaterad: 23 JAN 2019 11:33

I höstas berättade Stefan Einarsson, projektledare i förändringsarbetet, att IFK Kalmar hade börjat leta efter en ny person till föreningen som senare ska leda den nya integrationssatsningen. I sökandet var IFK Kalmar i kontakt med kommunen och egna kontakter för att få in tips. Processen ledde dem till Ahmad Krdghli, 44 år, som klev in i föreningen i början av december.

— Det är en jätteframgång för oss. Fotbollskunskapen han har, har vi knappt haft i föreningen innan, berättar Stefan.

Ahmad har, innan han kom till Sverige, spelat landslagsfotboll i Syrien i 5–6 år samt tränat det syrianska landslaget i två år. Förutom att han ska jobba med integrationsarbetet, har Ahmad dessutom börjat som assisterande tränare i IFK Kalmars F19-lag, tillsammans med Edin Dzananovic (huvudtränare) och Lena Einarsson (lagledare).

— Ahmad är väldigt omtyckt bland tjejerna i laget. Han är hård men rättvis, förklarar Stefan.

Ahmad jobbar i IFK Kalmar fyra dagar i veckan och läser ”Svenska för invandrare” en dag. Stefan berättar att det kan vara svårt att kommunicera ibland, men att de lyckas genom en blandning av svenska, engelska och kroppsspråk.

— Han lär sig svenska fort. Laget var nyligen iväg på en cup. Ahmad gick från att vara helt tyst under första matchen, till att nästan vara den som hejar på mest under den sista, säger Stefan. Det är häftigt att se.

Ledarstaben för F19-laget består nu av tre olika nationaliteter, något som Stefan inte tror hade hänt för bara något år sedan. Dessutom ska IFK Kalmars styrelse få ett tillskott vid nästa årsmöte. Då väljs Gulistan Ucar in som medlem. Gulistan har länge arbetat med flera projekt i Norrliden i Kalmar, bland annat med fotboll för invandrartjejer.

— Det här är också en riktig jackpot. Gulistan är väldigt engagerad och tycker det här ska bli jättekul. Hon kommer fortsätta med sin verksamhet, och de tjejer som vill har även möjlighet att komma och träna i våra befintliga lag, berättar Stefan. Gulistan har själv spelat fotboll i många år och känner till problemen. Hon förstår hur föräldrarna tänker och känner många av dem, fortsätter han.

IFK Kalmar internt arbete
Processarbete. (Foto: Philip Rosqvist)

IFK Kalmar hade inte väntat sig att efter så kort tid kommit såhär långt. Det här var mål som de hade satt till framåt våren. Nyckeln bakom framgången är en god förankring av satsningen inom föreningen. Förankringen har bland annat bestått av två processarbeten med hjälp av Smålandsidrotten, ett med styrelsen och ett ungdomsledarna.

— Vi har fullständigt förändrat tankesättet inom föreningen. Under ett av våra styrelsesammanträden fick alla stolpa upp vad som är viktigt i föreningen och samtliga skrev ”integration”, något som aldrig hade förekommit för ett år sedan, säger Stefan. Vi har vidgat våra vyer och gått utanför våra egna bekantskapskretsar i rekryteringen.

Föreningen hoppas att det arbete de gör nu kommer kunna inspirera andra i framtiden. Det är ett omfattande och tidskrävande projekt, men när alla är med på resan kan det gå väldigt smidigt, menar Stefan. Nu är nästa steg i processen att sammanföra Ahmad och Gulistan, efter att hon tillträtt i styrelsen. De ska sedan tillsammans kan börja arbeta mer med integrationsarbetet. Stefan berättar också att de ska åka till Gulistans söndagsträningar i Norrliden med ett par a-lagsspelare för att avdramatisera övergången till IFK Kalmar. Föreningen ska även ha ett möte med alla ungdomar i föreningen och berätta om vad som händer i föreningen, och varför det är så viktigt.

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Smålandsidrotten start

Riksidrottsförbundet start

SISU

Mer om RIM (RF)

Strategi 2025

Smålandsidrotten sociala medier