Hoppa till sidans innehåll

En värdegrund som suddar ut fördomar

2019-05-17 10:55

Precis som i många andra idrottsföreningar tappar fotbollsföreningen Habo IF fler ungdomar ju äldre de blir. Nu arbetar föreningen med ett värdegrundsarbete som man hoppas ska få trenden att vända. I arbetet har man hittills förnyat och tydliggjort värdegrunden, väckt tankar och diskussioner genom ledarträffar, anlitat en verksamhetsutvecklare och fört in värdegrunden i utbildningen för nya ledare.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2019 10:55
Barn- och ungdomsidrott

 

Värdegrundsfrågor lyfts under ledarträffar 

Habo IF har i år haft två ledarträffar, och man förväntas ha minst en till mot slutet av säsongen. Under träffarna har man dels information om praktiska delar inför och om säsongen, men också om utvecklingsarbetet. Varje träff har diskussionsfrågor som är kopplade till värdegrunden. Det kan vara frågor som ”varför slutar barn idrotta?” eller ”vad kan vi göra för att få dem att stanna?”. Niklas Bohman, verksamhetsutvecklare Habo IF, och Mattias Hallman, ordförande Habo IF, berättar att syftet med diskussionerna är att väcka tankar och få ledarna att reflektera över problem i idrottsrörelsen. Responsen från ledarna har varit positiv och diskussionerna har varit väldigt givande. 

— De tycker att det är relevanta och viktiga frågor. När vi lyfter det på det här viset förstår de och ser problemen, säger Niklas. 

— Tidigare har våra möten endast handlat om de praktiska delarna. Nu handlar det mer om varför vi gör det här arbetet och hur vi ska göra det. Våra värdegrundsfrågor är oerhört centrala i detta så det blir en naturlig del att prata om, berättar Mattias. 

Nu börjar föreningen få ihop pusselbitarna och vet hur de ska lägga upp ledarträffarna och koppla dem till värdegrunden för att det ska ge resultat. Ledarträffarna har dessutom lett till att tre lag bjudit in Niklas till deras föräldramöten för att prata om värdegrunden och resan framåt. 

— Det är väldigt positivt att de tar det initiativet. Det betyder att de förstått vad vi vill göra och att de står bakom det, berättar Niklas.


Foto: Mari Widetoft, Instagram, Facebook

Värdegrunden ger resultat 

Nu har en ny säsong precis startat och drygt 100 nya barn kom till den första träningen i Habo IF. Värdegrundsarbetet ses som ett tioårsprojekt så det egentliga startskottet är med de här barnen. Det är först om tio år de kommer kunna se om arbetet gett resultat, om Habo IF har fler aktiva barn högre upp i åldrarna. Men nu bygger de från grunden. 

Första delen i arbetet med de nya barnen var en infoträff med alla föräldrar. Där berättade man om verksamheten och därmed också värdegrundsarbetet. Föräldrarna fick information om vad Habo IF står för, vad idrotten står för och vilka utmaningar som finns inom idrotten. Redan vid första infoträffen kunde Habo IF se resultat av utvecklingsarbetet. Det var nämligen 18 stycken som anmälde sig som ledare vilket är rekordmånga. Dessutom var 30 procent av dessa kvinnor, vilket heller inte hänt förut.  

Mattias Hallman berättar att han hade träffat en av mammorna efter infoträffen. Varken hon eller hennes man hade varit engagerade i någon idrott innan och var skeptiska till det hela, men deras son ville så gärna spela fotboll. Väl på informationsträffen raserades alla hennes fördomar. Hon blev så positivt överraskad att det slutade med att hon blev ledare. 

— En stor bidragande del i det är nog att vi tog oss tid att informera om vad vi står för och att vi pratade om de värderingar som är viktiga för oss. Vi ville förmedla en tydlighet och visa att vi har en plan och koll på läget, säger Niklas. 

De nya ledarna har nu fått en utbildning i två steg. Habo IF har tagit fram ett utbildningsmaterial med delar från Idrotten vill, Strategi2025 och dess utvecklingsresor, Fotbollförbundets och Habo IF:s egen värdegrund. På så sätt förankras värdegrunden även hos de nya ledarna. Det här materialet gick alla ledarna igenom tillsammans med Magnus Starby, som är ansvarig för ungdomsfrågor i styrelsenGruppen har också fått en fadder som varit ledare i två år och gått samma resa som de ska göra nu. 

Till första träningen kom det drygt 100 barn så det krävs att man är ett 20-tal ledare. Man behöver vara en ledare på 6–8 barn. När någon ledare inte kan måste det finnas en annan som kan ta den platsen. Föräldrarna är också jätteviktiga. De kan inte bara stå vid sidan om utan de kanske behöver vara med och passa eller ställa upp om en ledare får förhinder. Föräldrarna är en jätteviktig del i föreningen.

Foto: Mari Widetoft, Instagram, Facebook

Resan framåt för Habo IF 

Ett mål med värdegrunden är att genom den bli en mer sammansvetsad förening. Habo IF ska inte vara en förening av flera små öar där alla gör som de vill, utan det ska finnas en helhet och att man tillsammans är en del av någonting större. Framöver kommer värdegrunden ses över regelbundet för att hålla den levande och ständigt uppdaterad och relevant. Habo IF ser hela 2019 som ett arbetsår och när 2020 kommer ska de ha en bra struktur på plats, även om den inte kommer vara helt klar. 

Niklas har nu varit verksamhetsutvecklare i fem månader och har fått mycket positiv feedback från ledarna. Med en tjänst på 50 procent finns det tid att göra saker som inte hinns med enbart med ideell tid. 

— Det känns jättekul och inspirerande. Det märks att den här rollen saknats tidigareLedarna märker att saker sker och går framåt på ett sätt som inte fungerade innan, säger Niklas. 

Redan har det kommit upp ett par saker som Niklas fått arbeta med där värdegrundsfrågorna varit centralaTack vare att man arbetat med värdegrundsfrågorna har man kunnat ta bra välgrundade beslut. 

— Vi har bottnat i vår värdegrund på ett helt nytt sätt. Vi har inte haft den basen i föreningen. Ledarna känner stödet och att det finns någon att vända sig till, avslutar Mattias. 

Skribent: Linnéa Linderholm
Epost: This is a mailto link

Tillsammans
- Habo IF:s värdegrund

Habo IF finns till för att skapa en meningsfull fritid för barn och ungdomar och vi vill ge dem en positiv upplevelse av att vara fysiskt aktiva. Alla som vill, oavsett förutsättningar och ambition, ska känna sig välkommen och målsättningen är att bidra till ett livslångt intresse för idrott och hälsosamma vanor. Läs mer här.