Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Jorgen Martinsson

Fritidsbanken

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in begagnad sport- och fritidsutrustning från allmänheten och lånar ut den gratis.
  • Uppdaterad: 26 JUN 2019 14:14

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Verksamheten startade i Deje, Forshaga kommun, i Värmland 2013 och finns idag på 60 platser runtom i landet.

Riksidrottsförbundet inledde under 2016 ett samarbete med Fritidsbanken för att utveckla verksamheten, skapa ett långsiktigt lokalt engagemang och möjliggöra för fler att börja idrotta. Smålandsidrotten arbetar med att stödja kommuner som planerar att starta och/eller driver en Fritidsbank.

Fritidsbankens värdegrund säger att ALLA får låna, ALLT är gratis och miljön står i fokus genom ett smart återbruk.  Det kostar inget att att låna, det finns ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift.  Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.

De flesta artiklarna är skänkta. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar, människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.

Vilka som driver den lokala Fritidsbanken varierar och bygger på lokala förutsättningar, men det fungerar oftast som bäst när det finns en bred uppslutning från hela samhället inklusive idrottsföreningar, kyrka, hjälporganisationer och andra civilsamhällesaktörer ihop med kommunen.

Läs mer och hitta din närmsta Fritidsbank på www.fritidsbanken.se


Kontakt:

Fredrika Lindström, tel. 036-34 54 11, This is a mailto link

Philip Rosqvist, tel. 036-34 54 22,
This is a mailto link

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Fredrika Lindström

Idrottskonsulent
Smålandsidrotten
036-34 54 28
This is a mailto link

Kontaktperson

Philip Rosqvist

Idrottskonsulent
Smålandsidrotten
036-34 54 22
This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036345400
Fax: 036345419
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss